Revenire puternică a autorizaţiilor pentru construcţia de locuinţe în septembrie, cu un avans de 15,9%
Avansul din septembrie vine după trei luni la rând de scădere, culminând cu un declin de 16,7% în august.
Cumulat pe primele nouă luni, numărul de autorizaţii de construcţii pentru clădiri rezidenţiale a scăzut cu 1,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 30.047.
În luna septembrie, autorizaţiile au fost eliberate pentru construcţia a 7.080 de locuinţe, faţă de 6.044 de locuinţe pentru luna septembrie 2015.
Cele mai multe autorizaţii pentru construcţia de locuinţe, 753, s-au eliberat în septembrie în regiunea Bucurelşti-Ilfov, cea mai dezvoltată din ţară.
Pe următoarele locuri se clasează regiunile Nord-Est, care include şase judeţe din Moldova, cu 732 de autorizaţii eliberate în septembrie, şi Nord Vest, care cuprinde şase judeţe din nordul Transilvaniei, inclusiv zona dinamică a Clujului (635).
”Distribuţia în profil regional, în luna septembrie 2016 faţă de aceeaşi lună a anului precedent, evidenţiază o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti‐Ilfov (+228 autorizaţii), Nord‐Vest (+159), Centru (+97), Nord‐Est (+75), Sud‐Vest Oltenia (+35) şi Sud‐Muntenia (+10)”, se arată în comunicatul publicat de Statistică.
Cele mai multe autorizaţii pentru clădiri de locuinţe s-au eliberat în localităţi rurale, cu 57,4% din total.
Comparativ cu luna august, numărul de autorizaţii de construire a crescut cu 2,3% în septembrie.
Anul trecut, autorităţile au eliberat 39.112 de autorizaţii de construcţie pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 3,8% faţă de anul precedent.
În 2015 s-a înregistrat prima creştere a autorizaţiilor de construcţie pentru clădiri de locuinţe după 2008, când piaţa imobiliară a înregistrat un vârf, iar autorităţile au eliberat un număr record pentru România, de 61.092 de autorizaţii de construcţii pentru clădiri rezidenţiale.
În perioada 2009-2014, autorizaţiile de construcţii pentru clădiri de locuinţe, care includ atât locuinţele unifamiliale, cât şi blocurile de apartamente, au scăzut cu 38%, arată statisticile oficiale, pe fondul căderii cererii de locuinţe din partea populaţiei.