Revenirea economiei SUA, în două viteze: 1% din populaţie a acaparat 93% din creşterea veniturilor
La nivelul anului 2010, cele mai bogate 1% dintre familiile din SUA au acumulat aproximativ 93% din creşterea totală a veniturilor înregistrată la nivelul economiei, potrivit unui studiu publicat recent de Emmanuel Saez, economist la Universitatea din California – Berkeley, care se bazează pe date obţinute de la Fisc, potrivit Bloomberg.
Totodată, cele 1,2 milioane de gospodării care formează pătura de 1% a celor mai bogaţi americani au înregistrat anul trecut o creştere de 5,5% a veniturilor, faţă de o scădere medie de 1,7% pentru cele 96 milioane de familii cu venituri sub 101.583 dolari pe an, reprezentând 80% din populaţie, potrivit datelor Biroului pentru Recensământ din SUA, citate de Bloomberg.
Astfel, revenirea economică începută la mijlocul anului 2009 nu pare să aibă efecte pozitive pentru majoritatea americanilor.
Anul trecut, distanţa dintre cei mai bogaţi dintre americani şi restul populaţiei s-a lărgit la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, depăşind gradul de inechitate din ţări precum Uganda sau Kazahstan, potrivit datelor Bloomberg. În cursul deceniului trecut, venitul „familei medii” din SUA a scăzut pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Această revenire economică i-a ajutat mai mult pe cei care deţin acţiuni decât pe proprietarii de locuinţe. Valoarea acţiunilor aflate în circulaţie a crescut cu 6.000 miliarde dolari din iunie 2009, sfârşitul recesiunii provocate de criza financiară mondială, la 17.000 miliarde de dolari.
În pofida revenirii recente a preţurilor de pe piaţa imobiliară, valoarea locuinţelor ocupate de către proprietar, principalul activ al celor mai multe familii care alcătuiesc clasa de mijloc, a scăzut cu 41 miliarde dolari în aceeaşi perioadă, valoarea pierdută din 2006 cifrându-se la 5.800 miliarde dolari.
„Inechitatea veniturilor la o asemenea scară cum întâlnim astăzi ne distruge democraţia”, a declarat Bob Crandall, fost director general la America Airlines, într-un interviu pentru Bloomberg. El militează pentru creşterea taxelor, criticând „egoismul” bogaţilor din America.
Revenirea economiei a generat în SUA din luna februarie a anului 2010 un total de 4,6 milioane de locuri de muncă în sectorul privat, însă majoritatea au apărut în domenii precum cel hotelier, unde companiile se bazează pe contracte temporare, cu un salariu mediu scăzut, potrivit unui raport publicat în luna septembrie de Mark Vitner, senior economist la Wells Fargo Securities.
Diferenţa tot mai mare dintre veniturile celor mai bogaţi şi nivelul de trai al populaţiei în general reprezintă, alături de şomaj, una dintre principalele teme de dezbatere în cursa pentru alegerile prezidenţiale din luna noiembrie, disputate între preşedintele în exerciţiu Barack Obama şi candidatul propus de Partidul Republican, Mitt Romney.