Acesta a avertizat că vor spori îngrijorările în decembrie 2020, când perioada de tranziţie pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se încheie.
„Va fi puţin timp de negociere privind viitoarele relaţii, iar efectele negocierilor nu poate fi anticipată”, a explicat oficialul BCE.
În septembrie, Consiliul guvernatorilor BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost redusă de la minus 0,40% la minus 0,50%.
A fost prima reducere a dobânzii de către Banca Centrală Europeană din 2016.
„Ratele dobânzilor vor rămâne la nivelurile lor actuale sau mai mici până când inflaţia va ajunge la un nivel acceptabil”, se arată în comunicatul Consiliului guvernatorilor BCE. Obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) îl reprezintă o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.
Conform celor mai recente date ale Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost în noiembrie de 1%, în creştere faţă de 0,7% în octombrie.