Review: Smartwatch Fitbit Sense: asistentul personal de sănătate şi fitness. Ce ne-a plăcut și ce nu

Fitbit încearcă să conteste dominația Apple Watch cu Sense: un smartwatch dotat cu senzori de sănătate avansați pentru stres, ritm cardiac și EKG. Am testat smartwatch-ul timp de trei săptămâni, iar mai jos puteţi citi impresiile Economica.net.
Lidia Neagu - joi, 01 iul. 2021, 23:14
Review: Smartwatch Fitbit Sense: asistentul personal de sănătate şi fitness. Ce ne-a plăcut și ce nu

Este un ceas inteligent deosebit, dar cu câteva puncte slabe, cum ar fi faptul că prea multe dintre cele mai bune funcții de urmărire a stării de sănătate sunt rezervate abonaților plătitori Fitbit Premium. De asemenea, nu poate fi utilizat ca instrument de plată decât pentru utilizatorii unui grup restrâns (deocamdată) de bănci din România.

Dispozitivul este ambalat într-o cutie compactă în care găsim două curele, cablu de alimentare care vine fără încărcător, dar nici nu ai nevoie. Îl poţi conecta la încărcătorul telefonului sau la orice alt dispozitiv cu mufă USB-C.

Design şi ecran

Ceasul este compact, are fața pătrată și marginile rotunjite. Carcasa este din oțel inoxidabil, ceea ce conferă un aspect premium, cu un mic buton sensibil la atingere în partea stângă, care poate fi configurat pentru acces rapid la aplicațiile utilizate cel mai frecvent.

Cureaua, din silicon moale, e un pic cam lată (potrivită mai degrabă unui bărbat), dar destul de confortabilă. La început pare un pic incomodă pentru că unul dintre capete se pliază sub braţară, dar după câteva zile de obişnuieşti şi aproape că nici nu îl mai simţi. Totuşi, cam o dată pe săptămână am simţit nevoia să îl dau jos, ceea ce recomandă de altfel inclusiv producătorul pentru a permite pielii să respire.

Ecranul color (acoperit cu Gorilla Glass) este luminos, clar și receptiv. Glisarea spre dreapta te duce spre diverse setări, inclusiv accesul la modul de veghe, care atenuează luminozitatea (foarte util noaptea) și dezactivează vibrațiile, volumul, ecranul mereu activ și modul „nu deranjați”. Dacă glisați în jos, apare, la fel ca la telefon, o cortină ce conține notificările, care poate fi personalizată în aplicația Fitbit.

Meniul ceasului poate fi setat inclusiv în limba română, la fel ca şi aplicația de smartphone.

Monitorizarea sănătății

Coaching-ul de sănătate. Este o secțiune în aplicație pe care o găsesc foarte utilă și care le oferă abonaților la serviciul Premium acces virtual individual la un profesionist certificat în domeniul sănătății și un plan personalizat, folosind datele Fitbit. Primești acolo îndrumare care te ajută să îți atingi obiectivele, cum ar fi pierderea în greutate, reducerea stresului, cantitatea de apă pe care o bei sau chiar gestionarea unei afecțiuni cronice.

Producătorul afirmă că Sense este primul smartwatch din lume cu senzor EDA (electrodermal activity), care măsoară răspunsul activității electrodermale. Acest indicator vă ajută să înțelegeți răspunsul corpului la factorii de stres și să îi puteți gestiona mai ușor. Realizarea unui scan EDA este destul de simplă. Tot ce trebuie să faci este să deschide aplicația EDA Scan, apoi să îţi plasezi mâna deasupra ecranului. Înregistrarea durează două minute. Poate părea un timp indelungat pentru că trebuie să acoperi cu mâna ceasul și să stai nemișcat, dar am constatat spre surprinderea mea că mă ajută să mă calmez destul de mult în perioadele stresante ale zilei.

Gestionarea stressului și Mindfulness. Printre modalitățile de gestionare a stresului se numără creșterea activității fizice și a atenției – mindfulness. În acest scop, aplicația Fitbit include o funcție de meditație ghidată. După încheierea sesiunii, indicațiile din aplicația mobilă îți permit să reflectezi asupra modului în care te simți și să vezi dacă acestea au un efect pozitiv asupra nivelului de stres. Mi-a plăcut că pot să îmi stabilesc un obiectiv săptămânal de mindfulness, pot să urmăresc minutele și zilele de mindfulness zilnică și un grafic. Scorul variază de la 1-100, iar scorurile mai mari indică faptul că organismul prezintă mai puține semne fizice de stres. Acesta este asociat cu recomandări pentru a gestiona mai bine stresul, cum ar fi exercițiile de respirație.

Fitbit Sense înregistraează şi nivelul de saturaţie al oxigenului în sânge SpO2, însă doar dacă folosești o anumită față de ceas şi doar pe timpul nopţii. Nivelul este afișat sub formă de procent, ceasul afișează tot ce este peste 80%, valorile normale sunt undeva pe la 95%.

Există, de asemenea, un senzor de măsurare a temperaturii pielii, care poate fi folosit pentru a indica apariția febrei sau a unei boli, precum și pentru a se conecta la sistemul Fitbit de monitorizare a stării de sănătate existent pentru fazele menstruale. Acest lucru se face pe timp de noapte, când Sense va măsura variația temperaturii pielii (nu funcţionează precum un termometru) pentru a vedea tendințele.

Ceasul dispune și de o aplicație EKG care poate evalua ritmul cardiac pentru a vă preveni dacă aveți semne de fibrilație atrială (AFib), o afecțiune care afectează peste 33,5 milioane de oameni din lume. Pentru a efectua o citire EKG, trebuie să plasați degetul arătător și degetul mare pe colțurile opuse ale cadrului metalic timp de 30 de secunde.

 

Un senzor de ritm cardiac îmbunătățit detectează dacă ritmul cardiac este peste sau sub pragul normal. Acest lucru poate fi util pentru a detecta bradicardia (un ritm cardiac prea lent) sau tahicardia (un ritm cardiac prea rapid).

Abonații Fitbit Premium își pot vedea variația ritmului cardiac (HRV), adică timpul dintre fiecare bătaie a inimii. Din nou, acest lucru poate indica debutul unei boli, precum și oboseala și stresul. Mai mult decât atât, porţi exporta EKG-ul din aplicaţie într-un document pdf pe care îl poşi arăta unui doctor.

Compania ține să precizeze că utilizatorii nu ar trebui să considere aceste date ca fiind date medicale și că ar trebui să se adreseze medicului pentru sfaturi profesionale.

Monitorizarea somnului m-a suprins de cât de precisă este. Înregistrează exact ora la care ai adormit și nu o confundă, de exemplu, cu timpul în care te uiți la liniștit la un film, așa cum mi s-a mai întâmplat cu astfel de dispozitive. A doua zi poți vedea în aplicație cât timp ai petrecut în toate fazele somnului și primești un scor și un raport complet (pentru utilizatorii Premium).

Funcţii de Fitness

După cum am spus, dincolo de noua tehnologie de urmărire a stării de sănătate, Sense are, de asemenea, o gamă impresionantă de funcții de fitness. Acestea urmăresc activități precum pași, distanța, etajele urcate, minutele de activitate, zona de minute active și caloriile arse. Atunci când am intrat într-o nouă zonă de ritm cardiac: Fat Burn, Cardio sau Peak, ceasul m-a anunțat instantaneu. Știi astfel dacă trebuie să te forțezi mai mult în timpul antrenamentului sau, din contră, să te temperezi un pic.

Cum funcționează AZM: un minut în zona de ardere a grăsimilor reprezintă 1 AZM, în timp ce un minut de cardio sau în zona cu ritm cardiac maxim aduce un număr dublu de puncte. Astfel, poți obține 50 AZM din 30 de minute de alergare -înseamnă că efortul este intens.
Potrivit Fitbit, obiectivul AZM pentru fiecare utilizator este de 150 de Minute Active pe săptămână. Acest obiectiv se bazează pe recomandările American Heart Association și World Health Organization. Sportivii experimentați, însă, pot crește acest obiectiv dacă își doresc.

Sense are GPS încorporat, astfel încât nu ai nevoie de telefon în timpul unei alergări sau al unei plimbări cu bicicleta. Însă, în pofida unei acurateți impresionabile (pe perioada testului m-am antrenat de trei ori pe săptămână), a avut totuși și un mic rateu. A confundat mersul cu mașina cu mersul pe bicicletă. Trebuie să menționez că această eroare a apărut doar o singură dată.

Ce mi-a mai plăcut foarte tare este că primești o notificare (o scurtă vibrație) care te anunță câți pași mai ai de mers în acea oră pentru a-ți atinge obiectivul zilnic pe care l-ai setat în aplicație.

Conectivitate, baterie

Fitbit susține că Sense are o autonomie de peste 6 zile, dar bineînțeles durata de viață a bateriei variază în funcție de modul în care îl folosești – utilizarea GPS-ului va consuma bateria mai repede decât fără. Eu am avut in jur de patru zile și jumătate, maxim cinci. Poți verifica durata de viață rămasă a bateriei glisând spre dreapta pe ecranul ceasului sau pe telefon, prin intermediul aplicației Fitbit. De asemenea, în funcție de cât de mult interacționezi cu aplicația, trebuie să te aștepți ca și bateria telefonului să se descarce mai repede.

Cum spuneam și la început, m-a deranjat faptul că nu pot folosi ceasul ca instrument de plată întrucât banca emitentă a cardului meu nu se află pe lista agreată de producător, iar acest lucru l-am aflat abia când am vrut să imi introduc datele și am primit eroare. Așadar poți plăti cu Sense dacă ai un card emis de Revolut, BCR, BT, Orange Money (Visa), TransferWise (Visa), CEC Bank (Visa), Alpha Bank (Visa), bunq (Mastercard) și Curve (Mastercard).

Potrivit producătorului, ceasul are alerte pentru apeluri, mesaje text și evenimente din calendar, precum și aplicații precum WhatsApp, Gmail și Facebook. Cu toate acestea, eu nu am primit niciuna în afara apelurilor.

Chiar dacă pe partea de notificări text, Sense m-a dezamăgit, nu același lucru pot să spun despre preluarea unui apel. Ceasul este dotat inclusiv cu o boxă, iar sunetul se aude clar la ambii interlocutori, poți comuta foarte ușor transferul apelului pe telefon și înapoi, îți apare și tastatura pe ecranul ceasului. Nimic de reproșat aici.

Poţi înregistra şi mesaje vocale pe care le poţi trimite sub forma unui SMS, asistentul vocal de la Google e util şi funcţionează fără cusur.

În ceea ce privește aplicațiile, ceasul vine cu cele clasice – cronometru, meteo și un calendar, dar poți să îți downloadezi și altele: Uber (eu nu am reușit să ajung la pagina de login pentru că nu o încarcă sub nicio o formă), Spotify (funcţionează perfect), aplicații de fitness, Maps, etc.

Aplicaţia Fitibit

Designul este unul plăcut, are multe informaţii care nu ar fi încăput pe ceas. Dar poate tocmai aici i-aş da un punct în minus – este un pic prea stufoasă şi uneori m-am pierdut în ea, mai ales la început. Nu de puţine ori a trebuit să caut pe internet cum anume să găsesc anumite funcţii şi setări.

Dar, în aplicaţie găseşti toate informaţiile şi graficele detaliate, iar această parte mi s-a părut foarte bine făcută. Poţi vizualiza grafice detaliate despre calitatea somnului, ritmul cardiac, temperatura corpului, menstruaţie, etc. Mi-a plăcut şi faptul că o poţi personaliza foarte uşor.

Are, de asemenea, o secţiune de sfaturi de wellness și mindfulness, antrenamente video complexe, chiar și rețete pentru cei care doresc inspiraţie pentru o dietă sănătoasă.

Verdict

Sense are atât de multe de funcții de sănătate încât l-ai putea numi smartwatch-ul ipohondrilor, dar multe dintre ele te pot ajuta să identifici unele probleme de sănătate pe care ai ocazia să le ameliorezi.

Partea de Mindfulness ar putea părea un pic cam ciudată pentru unii, dar nimeni nu poate nega faptul că stresul ne poate afecta pe toți, iar gestionarea lui va aduce rapid beneficii nu doar pentru sănătatea mentală, ci și pentru cea fizică pe termen lung.

Una peste alta, este un ceas perfect pentru cei interesaţi de un stil de viaţă sănătos şi cei pasionați de date pentru multe legate de activități sportive şi sănătate.

Te-ar mai putea interesa și
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice studiile de ecotoxicitate care au stat la baza elaborării Raportului......
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife a inaugurat, ieri, noului Spital MedLife Craiova, o investitie de aproape 6 milioane euro, Noul spital se intinde ...