Raportat la anul agricol trecut, România redevine statul european cu cea mai mare scădere a producţiei de cereale dintre marii producători europeni, după ce în ultimele luni prognozele se arătau mai favorabile, indică ultimul raport al Comisie Europene. Conform prognozei finalizată la finele lunii septembrie, producţia de cereale a României va scădea cu 25,8% faţă de anul trecut, mai mult chiar decât estimau specialiştii CE în luna aprilie. Şi atunci România era în topul celor mai mari perdanţi, dar declinul era estimat la 14,7%.
Pierderi importante vor raporta, spune raportul CE, şi ungurii (minus 16,6%), polonezii (minus 11,8%) şi italienii (minus 11,3%), în timp ce Germania şi Franţa ar putea înregistra un declin de 5,2% şi respectiv 1,5%.
În cifre absolute, am putea vorbi la final de an agricol de o producţie totală de cereale de numai 16,6 milioane de tone, producţia totală a UE urmând să ajungă la 301,9 milioane de tone.
Pe tipuri de culturi, cele mai mari probleme par a fi la porumb, producţia locală fiind estimată la 7,5 milioane de tone, faţă de 11,9 milioane de tone cât s-a produs anul trecut, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. De altfel, producţia va fi diminuată cu peste 10% şi dacă o raportăm la media ultimilor cinci ani, 2015 fiind un an slab pentru porumb în toate Europa, unde producţia totală ar putea scădea cu 11% faţă de media ultimilor cinci ani, până la 58,4 milioane de tone.
În ceea ce priveşte grâul, producţia românească este estimată la 7 milioane de tone, faţă de 7,5 milioane de tone, cât a calculat INS pentru anul trecut.