Cererea de plată numărul 4 din PNRR, care ar trebui depusă în luna iunie, include și un jalon privind taxarea mijloacelor de transport poluante, o măsură similară cu taxele auto din trecut și cu un impact potențial ridicat, având în vedere cât de multe mașini vechi sunt înmatriculate în România, scrie Profit.ro.
Cu doar câteva zile în urmă, chiar directorul Dacia în România, Mihai Bordeanu, menționa că programul Rabla trebuie completat cu măsuri care să reducă importul de vehicule vechi.
„Faptul că Rabla nu a scos din circulație mașinile foarte vechi, cele peste 20 de ani, e ca atunci când ai o inundație în casă. Dacă doar scoatem apa și ștergem pe jos nu vom rezolva mare lucru până nu reparăm țeava care a provocat inundația. Așa și cu Rabla. E un stimulent util, dar care nu lucrează la cauze – achiziția și deținerea de mașini foarte vechi”, a declarat Mihai Bordeanu într-o întâlnire cu un grup restrâns de jurnaliști la care a luat parte și Economica.net
El a adăugat că există discuții cu Ministerul Mediului în privința unor măsuri complementare menite să oprească, măcar parțial, afluxul de mașini foarte vechi din import.
„Discuția noastră cu ministerul (n.n. – Mediului) se învârte exact în jurul acestei teme. Noi am vrea să diminuăm fenomenul achiziției de mașini foarte vechi din import. Nu le va interzice nimeni, dar măcar să reducem numărul lor. Există și un studiu făcut aum vreo doi ani de PricewaterhouseCoopers (PwC) – pe care îl actualizăm anual în speranța că vom găsi înțelegere la guvernanți – care arată că trebuie găsite soluții de taxare a achiziției și deținerii de mașini foarte vechi și poluante. Propunerile PwC respectă normativele europene și există în multe țări măsuri similare. Singurul lucru care lipsește este decizia politică. Nici măcar nu am ajuns să discutăm cuantumul unei potențiale astfel de taxe”, a spus șeful Dacia în România.
Grecia este țara cu cel mai învechit parc auto, cu o medie de vârstă de 17,3 ani, urmată de Estonia, cu 16,6 ani, și Cehia, cu 15,9 ani. Vârsta medie a unei mașini din România era de 14,9 ani, la egalitate cu cea din Polonia (locul al patrulea în Europa) și la mică distanță de cea din Lituania (14,7), Slovacia (14,7) și Ungaria (14,6). Media pe Uniunea Europeană este, potrivit acelorași date, 12,3 ani, fiind influențată într-o mare măsură de parcurile auto ale țărilor din estul regiunii.
Conform statisticilor făcute de firmele de asigurare, aproximativ 75% din mașinile înmatriculate în România au o vechime de peste 11 ani. Mai mult, aceleași surse arată că între 1,5 și 2 milioane de mașini, adică circa 20-25% din total, au chiar o vechime mai mare de 20 de ani.