Bursa Sibex este cea mai mare piaţă de tranzacţii cu produse derivate (futures, options şi altele) din România, unde se pot face operaţiuni de acoperire împotriva riscului unor variaţii adverse ale preţurilor, inclusiv ale cursurilor valutare.
Arbitrul pieţei de capital, CNVM, amânase AGA de la Sibex, în care urma să se discute revocarea consiliului de administraţie, şi a solicitat clarificări, după ce administratorii bursei anunţaseră vinerică au decis să limiteze drepturile de vot ale SIF-urilor. Acestea erau acuzate că acţionează concertat, în urma unor înţelegeri prealabile. Consiliul de administraţie al Sibex este încă dominat de susţinătorii preşedintelui Cristian Sima.
Solicitarea SIF Moldova (simbol bursier SIF2) vine pe fondul cererii adresate de CNVM conducerii SIBEX de a prezenta, cel mai târziu azi, documentele care i-au susţinut afirmaţia că SIF-urile şi casa de brokeraj SSIF Broker Cluj napoca ar acţiona împreună (concertat).
CNVM urmează să stabilească dacă administratorii SIbex au comus vreun abuz.
SIF Moldova „îşi rezervă dreptul de a solicita daune de imagine şi interese în condiţiile în care consiliul de administraţie al Sibex nu procedează de îndată la repararea acestei situaţii (limitarea drepturilor de vot, n.r.)“, potrivit unui raport trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Informaţiile de piaţă acreditează ideea că SIF-urile, care controlează circa 16% din acţiunile SIBEX, sunt favorabili schimbării conducerii acesteia. Cele mai mari pachete sunt ale SIF Moldova (aproape 5%), SIF Muntenia (SIF4, 4,95%) şi SIF Transilvania (4,69%).
Cristian Sima este acuzat că a condus bursa Sibex spre pierderi de 596.000 de lei, anul trecut şi de149.000 de lei, după primele şase luni din acest an.
Totuşi, compania Sibex dispune de peste 50 de milioane de de lei în lichidităţi, mai ales în dolari, ca urmare a deciziei de conversie a conducerii bursei. Valoarea de piaţă a acesteia este de circa 33 de milioane de lei. „Aceşti bani trebuie să producă“, a obiectat Alexandru Elian, şeful companiei de brokeraj Delta Valori Mobiliare, care s-a retras de la Sibex.
Cristian Sima, fostul preşedinte al firmei de brokeraj WBS Romania, a fost, la rândul lui, liderul unuii grup de contestatari care l-au debarcat de la conducerea SIBEX pe Teodor Ancuţa, unul dintre fondatorii bursei.
Acum, Alexander Hergan, fondatorul Grupului imobiliar Avrig 35 şi partenerul lui Ancuţa la înfiinţarea Sibex, candidează la unul dintre cele 5 fotolii de administratori ai bursei.
În cursă mai sunt înscrişi alţi 10 candidaţi, printre care Valentin Ionescu, fostul director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), actualii administratori Cristian Sima, Dan Simionescu (SIF Transilvania), Paul Miclăuş (fost vicepreşedinte al CNVM) şi Alexandru Găitan (manager de portofoliu la compania Frontier Capital Management din Londra), dar şi avocatul Gabriel Biriş, speciualizat în dreptul fiscal.
Patru candidaţi sunt reprezentanţii unor firme de brokeraj: Iancu Adrian Stavrositu (Interfinbrok Corporation), Ciprian Dan Costea (Nova Invest), Irina Corona Rădulescu (Transilvania Capital) şi Gheorghe Ovidiu Petru (Super Gold Invest).