Revolta transportatorilor care vor în Schengen: La frontierele României din Vest sunt cozi de camioane de peste 25 km

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România - UNTRR solicită autorităților române și instituțiilor europene aderarea României cu prioritate la spațiul Schengen și asigurarea dreptului de liberă circulație în UE pentru transportatorii rutieri și pasagerii români, precum și eliminarea blocajelor care afectează în prezent camioanele și autocarele la frontierele României, țară membră UE din 2007.
Ion Dobreanu - mie, 07 dec. 2022, 17:39
Revolta transportatorilor care vor în Schengen: La frontierele României din Vest sunt cozi de camioane de peste 25 km

„La 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană sunt inacceptabile cozile de zeci de kilometri de camioane la frontierele UE, care blochează activitatea transportatorilor rutieri români și generează poluare, 25% – 30% timp de muncă pierdut pentru conducătorii auto români și întârzieri în livrarea mărfurilor către clienți, afectând lanțurile logistice, procesele de producție și aprovizionarea orașelor și ducând la creșterea costurilor pentru transportatorii rutieri și consumatorii finali”, explică UNTRR într-un comunicat de presă.

Potrivit transportatorilor, anul acesta, la frontierele României din Vest (Nădlac 2, Borș și Petea) se înregistrau cozi de camioane de peste 25 km, iar la toate punctele de trecere a frontierei României cu Bulgaria (Giurgiu, Calafat, Negru Vodă, Vama Veche, inclusiv la cele cu bac/feribot) s-au înregistrat cozi și timpi de așteptare de peste 72 ore.

„Dacă România ar fi fost în spațiul Schengen, s-ar fi eliminat mai multe probleme întâmpinate până în prezent, iar timpii de așteptare la frontieră s-ar reducere semnificativ pentru transportatorii rutieri români”, adaugă reprezentanții UNTRR.

Potrivit lor, intrarea României în Schengen este o necesitate pentru industria transporturilor rutiere, contribuind la fluidizarea traficului de frontieră și la facilitarea călătoriilor pasagerilor români în spațiul european fără frontiere. Totodată, prin eliminarea blocajelor la frontierele UE, conducătorii auto profesioniști nu s-ar mai confrunta cu timpii imenși de așteptare în camion și ar câștiga o zi conducere, mărfurile ar putea ajunge la destinație mai repede și mai eficient, iar emisiile poluante și consumul de combustibil ar fi reduse și astfel firmele de transport vor suporta costuri mai mici.

„Aceste aspecte vor reprezenta un avantaj pentru atragerea investițiilor străine directe în România, ceea ce va duce la o dezvoltare a economiei, a producției, a logisticii și, implicit, a transporturilor”, consideră transportatorii.

Ei mai spun că au semnalat în numeroase rânduri practicile de control ale părții ungare, „care nu fac decât să coboare România pe lista opțiunilor investitorilor străini, care în actualele condiții preferă Ungaria – unde volumul investițiilor străine directe anual a fost și este de 2 până la 4 ori mai mare decât în România”.

„În ultimii 15 ani, Ungaria a atras 170 miliarde de euro investiții străine directe, în timp ce România, o țară de două ori mai mare și cu populație dublă, a reușit să atragă 54,4 miliarde de euro investiții străine directe. În mărimi raportate pe cap de locuitor, Ungaria a atras de 6 ori mai mulți bani per capital în aceeași perioadă. Statele membre colaborează, dar trebuie reținut că se află într-o permanentă competiție pentru atragerea investitorilor și dezvoltarea proprie. Simplul fapt că România a fost primită la masa UE, nu înseamnă că va primi ceva gratis. Statele membre UE sunt precum o națională sportivă într-o competiție europeană sau mondială, fiecare vrea să cucerească primul loc”, adaugă reprezentanții UNTRR.

Rezultatul Consiliului UE de Justiție și Afaceri Interne (JAI) de săptămâna aceasta privind acceptarea României în spațiul Schengen este deosebit de important și de așteptat de industria transporturilor rutiere din România, având în vedere numeroase beneficii pe care le va aduce intrarea în Schengen atât pentru transportatorii rutieri români și conducătorii auto profesioniști, cât și pentru pasagerii și clienții acestora, printre care:

Eliminarea timpilor mari de așteptare pentru camioane la frontierele interne UE pe cale rutieră va reduce poluarea, consumul de combustibil, costurile și întârzierile în lanțurile de aprovizionare

Eliminarea abuzurilor și timpilor nejustificați de așteptare la controlul pașapoartelor pentru autocare va oferi turiștilor români și străini un tratament civilizat

Posibilitatea ameliorării crizei de conducători auto profesioniști prin angajarea conducătorilor auto din țări terțe UE și utilizarea acestor conducători auto în curse internaționale, similar firmelor din țări Schengen. În acest moment conducătorii auto angajați din țări terțe nu pot lucra în UE mai mult de 90 de zile într-un interval de 180 zile.

„Statele Membre UE trebuie să stopeze practica de discriminare nejustificată a unor State Membre precum România, care este mai mult decât implicată în relația cu UE și NATO, și care nu se bucură de un tratament egal din partea celorlalte state UE și NATO, tocmai probabil pentru că se comportă prea servil și umil și îndeplinește cu ușurință toate solicitările. O abordare subiectivă din partea Statelor Membre UE nu încurajează alte țări să creadă în valorile enunțate ale UE, dacă practica le contrazice în mod vizibil și constant. România trebuie să aibă șanse egale în cadrul UE cu celelalte țări membre prin includerea în zona Schengen”, conchide UNTRR.

Te-ar mai putea interesa și
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Kremlinul a reacţionat luni în mod reţinut la victoria lui Călin Georgescu, în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România, notează EFE, AFP şi Reuters....
SUA – Scott Bessent, numit de Trump pentru şefia Trezoreriei, anunţă că reducerea taxelor este o prioritate
SUA – Scott Bessent, numit de Trump pentru şefia Trezoreriei, anunţă că reducerea taxelor este o prioritate
Scott Bessent, persoana desemnată de preşedintele Donald Trump pentru postul de secretar al Trezoreriei SUA, a declarat ...
MET a cumpărat Comax France SAS
MET a cumpărat Comax France SAS
Grupul energetic MET a achiziţionat o participaţie de 100% la Comax France SAS (Comax), proprietar, operator şi dezvoltator ...
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu ...