Revoluţia 5G bate la uşă. Cum se pregătesc marii producători de telefoane

Cea mai nouă generaţie de tehnologie de comunicații mobile, cunoscută și sub numele de 5G, va fi în curând disponibilă în toată lumea. Implementarea tehnologiei 5G va dura câţiva ani, în condiţiile în care este nevoie de timp pentru ca aceasta să ajungă la un grad mai mare de penetrare a pieţei. Cel mai mare val pentru implementarea 5G va avea loc probabil în perioada 2019 - 2020, astfel că furnizorii de internet din toată lumea vor pune bazele unei rețele wireless mai rapide și mai vaste, scrie cnet.com.
Lidia Neagu - sâm, 27 oct. 2018, 10:15
Revoluţia 5G bate la uşă. Cum se pregătesc marii producători de telefoane

Chiar dacă multe alte industrii vor beneficia de conectivitate mai rapidă, cum ar fi transporturi (maşini autonome, agricultură, sănătate (telemedicină), realități virtuale și internetul lucrurilor, pentru a numi câteva, modul în care majoritatea oamenilor vor beneficia de rețelele mai robuste de 5G va fi cu smatphone-uri compatibile cu acest nou standard în tehnologie. Pentru că degeabă te afli într-o zonă cu acoperire 5G dacă nu poți accesa rețeaua cu propriul dispozitiv.

Dacă unele companii, precum Lenovo, au lansat deja dispozitive compatibile cu tehnologia 5G, altele au anunţat că pregătesc noi generaţii de telefoane capabile să facă faţă traficului 5G.

Apple este una dintre companiile care nu se grăbește să lanseze un iPhone 5G, astfel că nu vă așteptați la unul anul viitor sau chiar în 2020. De obicei, Apple nu adoptă noile tendințe din prima, ci preferă să perfecționeze o tehnologie emergentă înainte de a se angaja în acest proces. La fel s-a întâmplat şi atunci când s-au lansat telefoane cu conectivitate 3G și 4G.

Samsung a anunţat în luna august că lucrează cu companiile de telecomunicații din Coreea de Sud pentru a lansa primul telefon 5G, adăugând că acest dispozitiv nu va fi Galaxy S10. În schimb, zvonurile indică faptul că dispozitivul ar putea fi Galaxy S10 Plus, contrapartida anticipată mai mare a modelului S10. Între timp, se estimează că Coreea de Sud va implementa reţeaua de 5G în jurul anului 2019. Din moment ce Samsung lansează de obicei telefoanele Galaxy S în februarie sau martie, este posibil ca telefonul cu 5G să apară în acest interval. În plus, Samsung va vinde cel mai probabil telefonul în primul rând în Coreea de Sud, şi abia apoi pe restul piețelor.

Google nu și-a dezvăluit planurile pentru 5G, iar compania a refuzat să comenteze presei internaţionale acest subiect. Totuşi, compania americană Verizon a declarat că intenționează să își dezvolte rețeaua de 5G la începutul anului 2019, similar cu alți operatori din SUA. Acest lucru este important deoarece în ultimii ani, Google a ales compania Verizon ca partener exclusiv pentru telefoanele Pixel, inclusiv noul Pixel 3, deși compania vinde și telefonul deblocat sau pe propria sa rețea Wi-Fi, Google Fi.

În concluzie, este foarte posibil ca noul său vârf de gamă – telefonul Pixel 4 – să fie unul compatibil cu tehnologia 5G. Dacă Google păstrează programul obişnuit de lansare a telefonului, Pixel 4 va debuta în a doua parte a anului viitor, în jurul lunii octombrie.

În august, LG a confirmat că primul său telefon 5G va debuta în prima jumătate a anului 2019, cel puţin pe piaţa din SUA, unde colaborează cu operatorul Sprint, care va lansa rețeaua de 5G în aceeaşi perioadă.

John Tudhope, directorul portofoliului de produse pentru Sprint, a spus doar că dispozitivul va fi un telefon premium. Mai recent, însă, vicepreședintele diviziei de dezvoltare 5G de la Sprint Business, Mișka Dehghan, a declarat că telefonul va avea un aspect distinct și că „veți ști că este un dispozitiv de 5G”.

În timpul Congresului Mondial Mobile din Shanghai, Huawei a promis că primul său telefon 5G va intra în vânzare „înainte de sfârșitul lunii iunie 2019”, după ce va lansa primul său modem și procesor 5G Kirin în martie 2019.

„Produsele și soluțiile noastre sunt utilizate de transportatori majori, companii din topul Fortune 500 și sute de milioane de consumatori din peste 170 de țări din întreaga lume”, a declarat un purtător de cuvânt al Huawei la începutul acestui an. „Am câștigat încrederea partenerilor noștri în lanțul valoric global”.

Deși Nokia nu mai este un gigant în domeniul telefoanelor cum a fost acum 15 ani, însă compania face pași către tehnologia viitorului. În luna iulie, compania a anunțat un parteneriat de 3,5 miliarde de dolari cu T-Mobile, care include utilizarea spectrului de frecvențe 600MHz al T-Mobile pentru a-și susține rețeaua de 5G. Telefoanele 5G din acest parteneriat sunt așteptate să apară în 2019.

În România, de strategia pentru implementarea tehnologiei 5G se ocupă Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Preşedintele instituţiei, fostul premier Sorin Grindeanu, a declarat recent că până la finele anului viitor, ANCOM va finaliza tot ceea ce ţine de spectru şi licitaţiile pentru 5G.

Acesta a menţionat, totodată, că prioritatea ANCOM este ca România să se afle în prima linie a ţărilor europene care vor implementa noile tehnologii.

Pe de altă parte, operatorii telecom de la noi lucrează deja la implementarea noii tehnologii şi concurează pentru a fi primul furnizor care lansează 5G în România.

RCS & RDS, parte a grupului Digi Communications (DIGI), a înregistrat mărcilore „Digi 5G Ready” şi „Digi Mobil 5G Ready”, denumiri sub care vor fi oferite, cel mai probabil, primele servicii 5G ale companiei. Digi Mobil vrea să aibă un start bun, așa că a demarat un parteneriat cu Ericsson, care va pune la dispoziţie echipamentele.

De asemenea, Samsung şi Cisco, în colaborare cu Orange, vor testa prima reţea multi-vendor 5G din Europa, graţie unui parteneriat care va începe în a doua jumătate a anului 2018, în mai multe zone urbane din România.

Vodafone a lansat în octombrie 2017 un precursor al rețelelor 5G, în forma serviciului cunoscut ca Supernet 4.5G. De asemenea, şi Telekom România a anunţat că a început să testeze reţeaua pentru 5G.

Te-ar mai putea interesa și
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri (inclusiv poştă) a crescut, în primele nouă luni din 2024, cu 6,1%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, de la 36.250 tone la 38.451 tone, conform......
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Premierul ungar Viktor Orban a făcut o legătură între imigraţia ilegală şi actele de terorism, cu referire la recenta ...
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca ...
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...