Revoluţia fiscală şi salariile din IT. Cristian Popescu, SAP: Trebuie să motivăm angajaţii, dar este important ca România să rămână competitivă
„Urmărim cu atenţie finalizarea cadrului legislativ. Nu am luat încă o decizie, am analizat şi ar fi un impact sever în bugete. Trebuie să privim lucrurile din ambele perspective: să menţinem angajaţii motivaţi şi să atragem talente, dar şi ca locaţia din România să rămână competitivă. Aşteptăm ca declaraţiile făcute de autorităţi să se finalizeze într-un cadru legislativ stabil”, a spus joi Cristian Popescu, managing director SAP România, într-o întâlnire cu presa.
„Ne-ar plăcea mai multă predictibilitate. Înţelegem necesitatea revoluţiei sistemului fiscal, dar din punct de vedere al business-ului este important să ştim mereu ce ne aşteaptă anul viitor şi ca România să fie o locaţie atractivă”, a adăugat el.
Impactul modificărilor fiscale asupra bugetului de salarii ar fi unul „sever”.
SAP România a înregistrat anul trecut venituri totale de 59 de milioane de euro, în creştere cu 34% faţă de nivelul de 44 de milioane de euro din 2015. Compania a ajuns, în luna septembrie a acestui an, la 571 de angajaţi, faţă de 401 la sfârşitul anului trecut.
Pentru anul viitor, SAP şi-a propus să atragă încă aproximativ 100 de oameni şi să ajungă la 670 de angajaţi şi are în plan angajări la toate cele trei locaţii din ţară, din Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca.
„Percepţia care există în România, că facem lucruri de valoare redusă şi le exportăm ieftin, nu este valabilă la SAP. Avem aici nişte minţi extraordinare. Departamentul de data science, machine learning şi deep learning reprezintă o recunoaştere a calităţii şi creativităţii româneşti, iar în România lucrăm cu tehnologii aflate la cutting edge-ul industriei”, a mai afirmat directorul SAP România.
Modificările fiscale care ar trebui implementate de la 1 ianuarie 2018 ar avea un impact disproporţionat asupra salariilor nete din sectorul IT şi asupra companiilor care vor decide să majoreze salariile brute ale angajaţilor pentru a compensa. Sectorul IT a avut o creştere spectaculoasă în ultimii ani, inclusiv datorită regimului fiscal relaxat.
Premierul Mihai Tudose a dat asigurări, în urmă cu două săptămâni, că Guvernul va rezolva prin Ordonanţă de Urgenţă problema salariilor IT-iştilor, astfel încât acestea să nu scadă.