Revoluţie la Leroy Merlin. Retailerul DIY îşi remodelează primul magazin din România

Retailerul francez de bricolaj Leroy Merlin face schimbări majore pe piaţa din România. A decis să remodeleze primul magazin din ţara noastră, la aproximativ patru ani de la inaugurarea sa şi rebranduieşte unităţile bauMax, preluate anul trecut.
Economica.net - mar, 14 apr. 2015, 21:08
Revoluţie la Leroy Merlin. Retailerul DIY îşi remodelează primul magazin din România

Pentru prima dată de la intrarea pe piaţa din România, retailerul francez de bricolaj Leroy Merlin a decis să remodeleze magazinul din Parcul Comercial Colossem, primul deschis de companie în ţara noastră, în septembrie 2011. Retailerul se află, de asemenea, în plin proces de rebranding al celor 15 unităţi bauMax, preluate anul trecut de la compania austriacă bauMax Aktiengesellschaft. Inventatorul „preţurilor mici”, după cum s-a poziţionat la intrarea pe piaţa autohtonă, a schimbat gama de produse şi a redimensionat departamentele, astfel încât să fie în acord cu cerinţele clienţilor. Schimbările vor fi finalizate pe 17 aprilie, potrivit unui anunţ al companiei, conform căruia în magazinul reamenajat vor exista „mai multe produse la preț mic în noile raioane: sanitare, instalații sanitare, decorațiuni, gresie-faianță, încălzire și drive in!”.

Ce se schimbă

„Am remodelat departamentele: sanitare,instalaţii sanitare, încălzire, decoraţiuni, aranjare şi depozitare, grădină, materiale de construcţii, gresie şi faianţă. Întreg magazinul este pregătit să îşi primească clienţii cu un spaţiu regândit pentru confortul acestora, cu o mai bună organizare a produselor la raft, cu game gândite să ţină cont de nevoile clienţilor noştri”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ana Maria Holeiciuc, marketing şi PR manager în cadrul companiei.

Potrivit acesteia, decizia retailerului de a face schimbări în ceea ce priveşte gama de produse a venit în urma unor studii de piaţă şi a feedback-ului din partea clienţilor, ale căror preferinţe se schimbă în timp. „Dorim să prezentăm clienţilor noştri o gamă coerentă de produse”, a explicat Holeiciuc.

Spre exemplu, urmare a interesului clienţilor, primul magazin Leroy Merlin din România va comercializa o gamă extinsă de instalaţii şi produse sanitare. „Am acordat spaţiu suplimentar departamentelor de instalaţii sanitare, obiecte sanitare şi încălzire, cu modificări substanţiale privind aşezarea la raft a produselor. În schimb, decoraţiunile vor ocupa o zonă mai restrânsă, prin reorganizarea spaţiului şi o schimbare la nivel de gamă care, deşi restrînsă, este mult mai bine structurată în funcţie de cerinţele clienţilor noştri”, mai spune reprezentanta Leroy Merlin

Cum s-a transformat conceptul Leroy Merlin

Pentru români, intrarea Leroy Merlin în România a presupus şi familiarizarea cu un nou concept de magazin DIY. Oficialii companiei anunţau în 2011 faptul că vor să devină lider de piaţă în România, promovând o politică a preţurilor „inegalabile” la o gamă de 300-400 de articole schimbate lunar şi marchetate sub titulatura de „produse super-afacere”, prin modul în care este amenajat magazinul, diversitatea produselor, abordarea tuturor stilurilor şi puterilor de cumpărare şi a modului în care sunt consiliaţi clienţii. De asemenea, Leroy Merlin a decis încă de la început să lucreze cu furnizori români, astfel că, la momentul respectiv, 90% din produsele din magazine erau produse sau proveneau de la furnizori români.

Acum, în oferta Leroy Merlin nu mai există conceptul „produs super-afacere”, dar retailerul se promovează în continuare ca având  „preţuri mici în fiecare zi la toate produsele”. Promoţiile sunt evidenţiate prin sloganul „preţ inegalabil”. „Noi oferim zilnic clienţilor noştri cele mai bune preţuri de pe piaţă. De altfel, logo-ul nostru este „puţin, foarte puţin”. Cartea noastră de vizită este reprezentată preţurile mici, zilnic, cele mai bune sfaturi oferite clienţilor noştri şi cele mai bune servicii”, explică Holeiciuc. Potrivit acesteia, „în continuare 90% din produsele noastre sunt , fie fabricate în România, fie provin de la distribuitori români”.” De-a lungul timpului, am ştiut să ne creştem furnizorii, transformându-i în adevăraţi parteneri”, explică managerul..

În momentul de faţă, Leroy Merlin operează doar două magazine în România: cel din Colosseum, amplasat pe şoseaua Chitila (Bucureşti) şi cel din Craiova, în cadrul Electroputere Mall, deţinut de belgienii de la KLS Development. În luna mai, vor deschide un nou magazin în Bucureşti, pe şoseaua Alexandriei. Francezii vor ajunge astfel la 3 unităţi în Bucureşti, având în vedere rebrandingul magazinului bauMax Sun Plaza, preluat de companie.

Citeşte şi Leroy Merlin închide primul magazin din România. Renunţă la un bauMax

În plin proces de rebranding

În afară de ajustarea ofertei, francezii de la Leroy Merlin lucrează la remodelarea unităţilor bauMax preluate. În momentul de faţă, trei unităţi baumax (Braşov, Sun Plaza -Bucureşti şi Ploieşti) sunt închise pentru amenajări, urmând a se deschide, cel mai probabil, la finele acestei luni. 

Leroy Merlin face parte din grupul Adeo, cu operaţiuni în 12 ţări, printre care şi România, cu mai multe formate de magazine, inclusiv Leroy Merlin, KoziKaza, Brico Center, Weldom, Bricoman şi Bricomart.

Leroy Merlin a deschis primul magazin din România pe 15 septembrie 2011, în cadrul parcului de retail Colosseum din Chitila, în urma unei investiţii de aproximativ 6 milioane de euro. Magazinul dispune de o suprafaţă totală de 17.000 de metri pătraţi, fiind în momentul inaugurării cea mai mare dintre cele 303 de unităţi ale francezilor.

Compania a raportat în 2013 o cifră de afaceri de 108, 2 milioane de lei şi pierderi de 33,1 milioane de lei.

Reţeaua austriacă de bricolaj bauMax a intrat pe piaţa locală în 2006 prin deschideri de magazine la Sibiu şi Braşov. În 2014, urmare a dificultăţilor financiare cu care se confruntă familia Essl, acţionarii companiei, dar şi a rezultatelor sub aşteptări înregistrate pe piaţa locală a decis să plece din România şi a vândut cele 15 magazine mconcurentului Leroy Merlin. Consiliul Concurenţei a aprobat tranzacţia fără condiţii, în septembrie 2014.

Principalii competitori ai Leroy Merlin sunt Dedeman, Praktiker şi Brico Depot.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...