Revoluţie pe străzile României: în 2050 vor circula pe străzi 6,5 milioane de maşini electrice

Economica.net
15 10. 2017
masini_electrice_76495867_68348600

În 2030, din cele 6,3 milioane de autoturisme care vor circula în România, 4,33 milioane vor fi cele cu motor termic, clasice, iar restul vor fi motoare cu propulsie alternativă, hibride sau electrice, potrivit unui studiu realizat de Deloitte România. Vor fi 1,4 milioane de hibride şi circa 530.000 de maşini electrice.

„Automobilul electric este automobilul viitorului. Această transformare tehnologică se produce. Este important ca România să fie pregătită să fructifice cât mai multe din oportunitățile care vor fi. Va fi o revoluţie”, a spus Razvan Nicolescu, Energy & Resources Leader Deloitte România, la o conferinţă unde a fost prezentat studiul.

Iar evoluţia va face ca actualele maşini „clasice” să devină istorie şi la noi. În anul 2050, din cele circa 8,05 milioane de automobile care vor circula în România, 6,54 vor fi electrice şi aproape 1,1 milioane vor fi hibride, potrivit prezentării Deloitte. Doar 366.000 de maşini vor mai avea clasicele motoare de acum, pe benzină sau motorină.

Această evoluţie a parcului auto va fi însoţită, evident, şi de una a infrastructurii necesare pentru alimentare. Dacă în 2030 vor exista 370.000 de puncte de încărcare a bateriilor maşinilor electrice, în 2050 numărul „prizelor” pentru maşini va ajunge la 4,5 milioane.

„Tot calculul nostru este făcut pe baza unei metodologii europene, care ia în calcul toate variabilele”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Răzvan Nicolescu.

În primele opt luni ale acestui an au fost înmatriculate în România 1.518 maşini electrice şi hibride noi, adică 1,9% din totalul maşinilor noi înmatriculate, potrivit datelor APIA. Chiar dacă este în continuare putin, cifra este de peste două ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost înmatriculate doar 580 de astfel de maşini.

Pe plan european, vânzările de maşini electrice vor fi impulsionate, pe lânngă bonusurile la achiziţie şi politica de taxare, şi de interdicţiile impuse de edilii a tot mai multe oraşe, care, pe ztermen mediu sau lung, vor interzice circulaţia maşinilor cu propulsie clasică. Ultimul exemplu, cel al Parisului, unde autorităţile au anunţat că, din 2030, nu va mai fi permisă circulaţia autoturismelor pe benzină, după ce anunţaseră că autoturismele diesel nu vor mai avea voie pe străzi începând din 2024.