„Recentele evoluţii economice şi financiare de la nivel global pot restrânge activităţile economice într-o anumită măsură şi riscă să exercite presiune asupra inflaţiei pe termen scurt. Riscurile asupra economiei americane rămân aproape echilibrate, dar este monitorizată situaţia externă”, se arată într-un comunicat al Rezervei Federale.
Fed a menţinut dobânda cheie la nivelul 0%-0,25%, cu un vot de 9 la 1, şi se aşteaptă ca rata să ajungă la 0,4% până la sfârşitul acestui an, ceea ce înseamnă că Fed trebuie să decidă majorarea la şedinţele din octombrie sau decembrie.
Banca centrală americană a explicat că o serie de riscuri globale şi alţi factori au contribuit la decizia de amânare a ceea ce ar fi fost prima majorare a dobânzii de politică monetară din aproape un deceniu.
Aceste evoluţii ar putea limita într-o anumită măsură activităţile din economia SUA, presând în continuare inflaţia, pe termen scurt, a explicat Fed. Decidenţii nu sunt convinşi deocamdată că inflaţia va ajunge din nou la target-ul de 2%, în ciuda avansului de pe piaţa muncii. Rata şomajului a scăzut în august cu 5,1 puncte procentuale, la cel mai jos nivel din aprilie 2008.
Estimarea medie a Fed referitoare la nivelul dobânzii de politică monetară pe termen lung a fost redusă de la nivelul de 3,8% anticipat în iunie, la 3,5%.
Pentru 2015, Fed prognozează o dobândă cheie de 0,4%, urmată de 1,4% în 2016, 2,6% în 2017 şi 3,4% în 2018.
Banca centrală se aşteaptă şi la o inflaţie sub aşteptările anterioare, în 2016 şi 2017. Astfel, inflaţia nu va ajunge la nivelul ţintit de banca centrală, de 2% înainte de 2018.
Pe de altă parte, Fed este mai optimistă în privinţa ratei inflaţiei, pentru care a redus estimările aferente anilor 2015, 2016, 2017, precum şi pe termen lung.