„Politica monetară poate avea efecte pozitive puternice asupra unei economii, dar nu poate fi un panaceu”, a afirmat Lacker într-un discurs susţinut la Atlanta.
Lacker a apreciat că creşterea economică lentă, la trei ani de la începutul redresării, şi nivelul ridicat al şomajului, în special a celui de lungă durată, „pot fi atribuite, cel puţin parţial, dezechilibrelor fundamentale care nu au fost încă rezolvate”.
În opinia sa, situaţia implică dificultăţi redutabile pentru responsabilii politicii monetare.
„Există riscul ca politica monetară să fie folosită agresiv şi inutil pentru rezolvarea problemelor economice care nu pot fi soluţionare decât prin reforme bugetare care implică alegeri dificile în alocarea resurselor publice”, a spus oficialul Fed.
Lacker a făcut referire la situaţia bugetară a SUA, unde datoria publică a atins 100% din PIB şi se menţine pe un trend ascendent, din cauza incapacităţii Congresului de a stabili un plan de echilibrare a finanţelor ţării.
Fed practică de peste trei ani şi jumătate o politică ultrarelaxată, de menţinere a dobânzii cheie aproape de nivelul zero şi de intervenţie asupra dobânzilor pe termen lung prin operaţiuni de achiziţie şi vânzare de titluri financiare pe pieţe.