Rezervele valutare ale Chinei, la un nivel record: Aproximativ cât economia Germaniei

Economica.net
11 04. 2013
china_flag_123_45569700_60845900

Avansul este cel mai mare pentru un trimestru începând cu intervalul aprilie-iunie 2011.

Creşterea puternică a intrărilor de capital din străinătate marchează o schimbare importantă faţă de anul trecut, când din China au fost scoşi bani. Întoarcerea fondurilor străinilor a accelerat creditarea pe piaţa internă, potrivit autorităţilor de la Beijing.

Totalul finanţărilor noi la nivelul economiei a urcat cu 58%, la 6.200 miliarde de yuani (1.000 miliarde de dolari), comparativ cu primele trei luni din 2012.

Fitch a retrogradat săptămâna aceasta China, prima astfel de decizie a unei agenţii mari de rating începând din 1999, din cauza temerilor că autorităţile locale şi companiile au acumulat datorii prea mari.

Agenţia de rating s-a arătat îngrijorată şi de sectorul nebancar de intermediere financiară (shadow banking), nereglementat, a înregistrat o expansiune accelerată în primul trimestru. Soldul creditelor din sectorul bancar a urcat cu numai 16% anual, însă finanţarea din afara sectorului bancar a crescut de peste două ori.

Programele masive de achiziţii de obligaţiuni derulate de Rezerva Federală a SUA şi Banca Japoniei au crescut lichidităţile din cele două ţări, iar o parte a acestor fonduri ar putea ajunge pe pieţele emergente, precum China. Banca centrală a Chinei a recurs mai des la retrageri de lichiditate din piaţă în ultimele două luni, pentru a limita efectul inflaţionist al intrărilor de capital.

Creşterea economică a Chinei a încetinit la 7,4% în trimestrul al treilea al anului trecut, după care s-a accelerat la 7,9% în ultimele trei luni ale anului.