Rezervele valutare ale Chinei au scăzut cu aproape 100 de miliarde de dolari în ianuarie
Potrivit datelor publicate duminică pe pagina de Internet a PBOC, în cursul lunii ianuarie rezervele valutare ale Chinei au scăzut cu 99,5 miliarde de dolari până la aproximativ 3.200 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă cel mai scăzut nivel înregistrat după luna mai 2012, scrie Agerpres.
În ultima perioadă îngrijorările cu privire la economia chineză au dus la deprecierea monedei naţionale (yuanul) până la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani. În încercarea de a opri deprecierea yuanului, Banca Centrală a Chinei vinde dolari, însă în paralel autorităţile de la Beijing încearcă să pună capăt tendinţei de fugă a capitalurilor.
Unii analişti susţin că yuanul chinez va continua să se deprecieze în acest an, punând sub semnul întrebării capacitatea Beijingului de a pune capăt acestei tendinţe. ‘Deşi rezervele rămase reprezintă o sumă substanţială, ritmul rapid în care acestea s-au redus în ultimele luni pur şi simplu nu este sustenabil’, apreciază economistul IHS Global Insight, Rajiv Biswas.
În încercarea de a pune capăt acestei hemoragii, China a înăsprit unele mecanisme de control a capitalurilor, astfel că declinul rezervelor a fost mai mic în luna ianuarie decât în luna decembrie, când au înregistrat o contracţie record de 108 miliarde de dolari. ‘Încetinirea ritmului de scădere a rezervelor sugerează că unele restriccţii impuse în ianuarie au dat roade’, a apreciat Shen Jianguang, analist la Mizuho Securities.
Principalul organism de planificare economică din China, Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reformă (NDRC), a anunţat săptămâna trecută că pentru 2016 a fost fixat un obiectiv de creştere economică cuprins între 6,5 şi 7,0 %, o recunoaştere a faptului ritmul de creştere al economiei chineze va continua să încetinească, după ce în 2015 a înregistrat cel mai mic avans din ultimii 25 de ani.
Investitorii din întreaga lume urmăresc cu atenţie încetinirea celei de a doua economii mondiale, care a provocat turbulenţe pe pieţele financiare.