Alegeri prezidenţiale 2024. A început votul – Prezenţa la vot LIVE, ora 11

24 11. 2024
vote

Alegeri prezidenţiale 2024 – Până la ora 11. au votat duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 2.070.578 de alegători, reprezentând 11,49% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

AEP: Până duminică la ora 9,00 au votat în diaspora 227.678 de alegători

Un număr de 227.678 de alegători au votat în diaspora, până duminică, la ora 9,00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de vineri până duminică, la ora 9,00, s-au prezentat la vot 223.451 cetăţeni români. De asemenea, 4.227 de alegători au votat prin corespondenţă, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind în prezent de 227.678.

Datele sunt prezentate în timp real pe site-ul www.roaep.ro.

Votul în diaspora la alegerile prezidenţiale se desfăşoară pe parcursul a trei zile, de vineri până duminică.

În 2014, la cele 294 de secţii organizate în străinătate au votat în total, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 161.262 de români.

La ultimul scrutin prezidenţial, în anul 2019, în cele 838 de secţii organizate în străinătate şi-au exprimat opţiunea prin vot la primul tur 675.348 de români din diaspora.

Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, în ţară sunt organizate 18.968 de secţii de votare, scrie Agerpres.

În Bucureşti sunt aproape 1.300 de secţii: în Sectorul 1 – 166; Sectorul 2 – 202; Sectorul 3 – 294; Sectorul 4 – 189; Sectorul 5 – 198; Sectorul 6 – 240.

Alegătorii pot să voteze până la ora 21,00, când se vor închide urnele. Cei care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul constituţional până cel mult la ora 23,59.

În cazul în care alegătorul se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, el poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, conform legii; în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.

Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secţiei de votare organizate în ţară, poate vota prin intermediul urnei speciale.

Sunt interzise comercializarea şi/sau consumul de alcool în jurul sediului secţiei de votare din ţară, pe durata votării, până la o distanţă de 500 metri. Prin organizarea evenimentelor de orice gen nu se poate obstrucţiona accesul persoanelor la secţiile de votare în preziua votării şi în zilele votării.

Tentativa unei persoane de a vota de mai multe ori sau fără a avea acest drept se pedepseşte conform legii penale.

Potrivit Biroului Electoral Central, fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă.

Românii din diaspora votează încă de vineri pentru viitorul preşedinte al României.

Biroul Electoral Central pentru alegerea preşedintelui României va prezenta duminică datele privind prezenţa cetăţenilor români la urne la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Potrivit deciziei BEC, datele privind prezenţa la alegerile prezidenţiale vor fi prezentate public duminică după cum urmează:

* la ora 9,30 – pentru ora 9,00;
* la ora 15,30 – pentru ora 15,00;
* la ora 21,30 – pentru ora 21,00 (când este programată închiderea urnelor).

De asemenea, BEC va prezenta rezultate parţiale sau finale ale alegerilor, după caz, luni – la ora 9,30 pentru ora 9,00; la ora 12,30 pentru ora 12,00.

Pe pagina de internet www.prezenta.roaep.ro se publică în mod constant, pe toată perioada în care sunt deschise secţiile de vot, date privind prezenţa alegătorilor la urne colectate din SIMPV, iar duminică, după ora 21,00 (ora României) – datele privind centralizarea rezultatelor alegerilor colectate din SICPV.

La adresa www.prezenta.roaep.ro se publică în timp real, după închiderea secţiilor de votare, în baza informaţiilor furnizate de SICPV, date provizorii, parţiale şi finale privind rezultatele alegerilor, se precizează în decizia BEC.

„La solicitarea scrisă a organizaţiilor neguvernamentale acreditate să observe alegerile pentru preşedintele României din anul 2024, a instituţiilor mass-media sau a reprezentaţilor competitorilor electorali, Autoritatea Electorală Permanentă va pune la dispoziţia acestora adresa şi datele necesare accesării unui portal web prin intermediul căruia aceştia vor putea descărca manual sau automat fişiere cu datele privind prezenţa şi a celor înscrise în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării actualizate la intervale de cel mult 10 minute. Datele înscrise în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării se vor publica pe 24 noiembrie, începând cu ora 21,00 (ora României)”, se mai precizează în documentul citat.

Secţiile de votare din România se deschid duminică, la ora 7,00, şi se închid la ora 21,00. Alegătorii care se află deja în incinta secţiei de votare la ora închiderii, precum şi cei care stau la coadă în afara secţiei pentru a intra şi vota îşi pot exercita dreptul de vot până la ora 23,59.

În diaspora votarea a început vineri, la ora 12,00, iar secţiile vor fi deschise până duminică seara, la ora locală 21,00. Procesul de votare se poate prelungi, de asemenea, până aproape de miezul nopţii, pentru a permite tuturor celor prezenţi la secţie sau la rând să îşi exprime opţiunea electorală.