Rezultate alegeri europarlamentare 2019 conform unui exit-poll: PNL câştigă cu 29%
Potrivit unui sondaj Sociopol citat de România TV, rezultatele alegerilor sunt următoarele:
PNL-29%
PSD-27%
USR-PLUS-23%
ProRo-6%
ALDE-4%
PMP-3%
UDMR-5%
Potrivit Agerpres, care citează sondajului realizat la ieşirea de la urne de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) şi Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde SRL, Partidul Social Democrat a obţinut 25,8% din voturile exprimate la alegerile europarlamentare de duminică, Partidul Naţional Liberal – 25,8 %, iar Alianţa 2020 USR PLUS – 23,9 %.
Datele sunt valabile pentru ora 19.30, precizează autorii cercetării, într-un comunicat de presă.
Partidul Pro România a obţinut 5,7 %, UDMR – 5,4 %, PMP – 5,2 %, ALDE – 4,9 %. Celelalte formaţiuni au întrunit un total de 3,3% din opţiuni.
Eşantionul pentru exit-poll a fost format din 400 de secţii de votare. Acesta a fost stratificat, pe mediile urban şi rural şi pe regiuni istorice. Au fost utilizaţi 450 de operatori de interviu, operatori de introdus date şi experţi în coordonarea cercetării şi analiza datelor, din partea celor două institute.
Numărul de persoane intervievate a fost de peste 20.000. Ponderea refuzurilor de a răspunde la chestionar a fost de circa 18%. Având în vedere ponderea refuzurilor şi alte dificultăţi întâmpinate în secţiile de votare, independente de institutele de sondare, marja teoretică de eroare prevăzută pentru ancheta realizată în eşantionul de secţii de votare din România este de +/-2%, la un nivel de încredere de 95%, precizează autorii cercetării.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, în urma rezultatelor alegerilor europarlamentare de duminică, Guvernul PSD trebuie să plece. „În urma acestui rezultat, Guvernul PSD trebuie să plece. Este un rezultat care nu poate fi interpretat în niciun fel”, a spus Iohannis, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.
„Nu sunt nişte rezultate care să buure PSD. Trebuie să facem nişte analize”, a devlarat Liviu Dragnea, liderul PSD. Acesta a declarat, duminică seara, după anunţarea exit-poll-urilor, că solicită premierului Viorica Dăncilă să nu-şi depună mandatul.
„Solicit doamnei prim-ministru să nu care cumva să-şi depună mandatul. Programul de guvernare trebuie dus la capăt”, a afirmat Dragnea, la sediul PSD.
Pentru europarlamentare au votat aproximativ 8,9 milioane de români, reprezentând 48,8% dintre cei cu drept de vot. Numărul votanţilor din diaspora era de 34.896.
La referendum au votat peste 8,9 milioane de români, adică 48,9% dintre cei cu drept de vot.
Aceste rezultate nu includ voturile din diaspora. Pragul electoral este de 5%.
Amintim că Biroul Electoral Central a acreditat CURS şi AVANGARDE pentru efectuarea de sondaje de opinie la ieşirea de la urne la alegerile europarlamentare din 26 mai, la nivel naţional. Totodată, BEC a mai acreditat SC Megatronic World Productions SRL pentru efectuarea de sondaje de opinie la ieşirea de la urne la alegerile europarlamentare la nivelul judeţului Mureş şi Asociaţia Pro Democraţia – în judeţul Cluj. RomaniaTV.net te ţine la curent cu rezultatele parţiale de la alegerile europarlamentare 2019.
Peste 450 de candidaţi, reprezentanţi ai unor formaţiuni politice sau independenţi, şi-au disputat cele 33 de mandate de europarlamentari la alegerile de duminică.
Au depus liste de candidaţi PSD, Alianţa 2020 USR PLUS, Partidul Pro România, UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Român, Partidul Social Democrat Independent, Partidul România Unită, UNPR, Blocul Unităţii Naţionale – BUN.
În competiţie sunt şi trei candidaţi independenţi – Gregoriana-Carmen Tudoran, George Nicolae Simion şi Peter Costea.
Liste complete de candidaţi – 43 – au depus PSD, PNL, UDMR, PMP, UNPR, Partidul Social Democrat Independent. ALDE a înscris în cursa pentru PE 42 de candidaţi, Alianţa 2020 USR PLUS – 40, PRO România – 33, Partidul România Unită – 30, Partidul Socialist Român – 28, Partidul PRODEMO – 26, Blocul Unităţii Naţionale (BUN) – 12.
Lista candidaţilor PNL pentru europarlamentare este deschisă de realizatorul TV Rareş Bogdan, urmat de primarul de la Alba Iulia, Mircea Hava, actualul europarlamentar Siegfried Mureşan, fostul co-preşedinte al PNL, Vasile Blaga, eurodeputatul Adina Vălean, eurodeputatul Daniel Buda, Dan Motreanu, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, eurodeputaţii Cristian Buşoi, Marian Jean Marinescu, deputatul Vlad Nistor, eurodeputatul Mihai Ţurcanu, Violeta Alexandru.
Pe lista PSD pe prima poziţie se regăseşte vicepreşedintele social-democraţilor şi preşedintele Organizaţiei de Femei a PSD, Rovana Plumb, urmată pe locul doi de jurnalista Carmen Avram, pe locul trei senatorul Claudiu Manda, urmat de preotul Cristian Vasile Terheş, de actualii europarlamentari PSD Dan Nica, Maria Grapini, de deputatul Tudor Ciuhodaru, senatorul Adrian Benea şi Victor Negrescu.
Lista alianţei 2020 USR PLUS propune românilor este deschisă de fostul premier Dacian Cioloş, urmat de deputatul Cristian Ghinea, fostul ministru al Muncii Dragoş Nicolae Pîslaru, consilierul local Clotilde Armand, fostul ministru de Interne Ioan Dragoş Tudorache, diplomatul Nicolae Ştefănuţă, managerul Vlad Botoş, editorialistul Ramona Victoria Strugariu, juristul Vlad Gheorghe, fostul şef al Cabinetului lui Dacian Cioloş Alin Cristian Mituţa.
În ceea ce priveşte referendumul, cele două întrebări care au fost incluse pe buletinul de vot sunt:
1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”
2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”
Pentru a fi considerat valid, referendumul trebuie să treacă de pragul de prezenţă de 30%, dar şi de cel privind voturile valide, transmite Mediafax.
Legea 3/2000 prevede două praguri:
1. pragul de 30% prezenţă
Art. 5 (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
2. pragul de 25% voturi valabil exprimate
Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.