Rezultate dezamăgitoare pentru vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de compania germană CureVac

Compania germană de biotehnologie CureVac a anunţat miercuri că principalul său vaccin dezvoltat împotriva COVID-19 a demonstrat o eficacitate de doar 47%, potrivit analizei intermediare a unui studiu clinic de amploare, şi nu întruneşte în acest stadiu criteriile necesare pentru a fi autorizat, informează AFP.
AGERPRES - joi, 17 iun. 2021, 09:49
Rezultate dezamăgitoare pentru vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de compania germană CureVac

Vaccinul CureVac „a atins o eficacitate preliminară de 47% împotriva COVID-19, indiferent de gravitatea bolii, şi nu îndeplineşte criteriile statistice de succes prestabilite”, a anunţat într-un comunicat compania germană, care a semnat un contract ce prevede comenzi importante cu Uniunea Europeană pentru acest vaccin bazat pe tehnologia ARN mesager.

„Eficacitatea finală ar putea încă să se modifice”, a prevenit CEO-ul companiei, Franz-Werner Haas, citat în comunicat, care a evidenţiat drept posibile cauze dificultăţile ridicate de apariţia variantelor noului coronavirus.

„Am sperat la rezultate mai solide în analiza intermediară, dar am constatat că este dificil de obţinut o eficacitate ridicată cu această gamă de variante fără precedent. Vom continua studiul până la analiza finală”, a adăugat el.

CureVac s-a lansat în cursa internaţională privind dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19 în ianuarie 2020, în acelaşi timp cu producătorii Pfizer-BioNTech şi Moderna, primii care au obţinut acordul diverselor autorităţi de reglementare medicală pentru a-şi comercializa serurile, bazate şi ele tot pe tehnologia inovatoare ARN mesager.

Acesta este primul rezultat de eficacitate publicat de compania germană CureVac, care desfăşoară în această perioadă faza finală a studiilor sale clinice pe scară largă, realizate pe un grup de aproximativ 40.000 de voluntari în Europa şi America Latină.

Deocamdată, 134 de cazuri de voluntari care au contractat COVID-19 au fost analizate, potrivit aceluiaşi comunicat, iar 124 au fost secvenţiate pentru a identifica variantele aflate la originea fiecăreia dintre infecţii. Un singur caz s-a dovedit a fi tulpina originală a virusului SARS-CoV-2, în timp ce „mai mult de jumătate dintre cazuri (57%)” au fost produse de variante considerate îngrijorătoare de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Compania CureVac, cu sediul în oraşul Tubingen, era considerată la începutul pandemiei de COVID-19 unul dintre cei mai promiţători producători farmaceutici prin prisma şanselor de a dezvolta un vaccin eficient.

Comisia Europeană a semnat cu firma germană un contract ce prevede achiziţionarea a 405 de milioane de doze din acest vaccin.

CureVac dorea iniţial să solicite aprobarea vaccinului în Europa la sfârşitul lunii mai sau la începutul lunii iunie, în contextul în care vaccinul său candidat era deja supus unei proceduri de examinare în continuu de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), pe măsură ce rezultatele începeau să fie publicate.

Autorităţile germane au anticipat, recent, o întârziere a procedurii de autorizare, mizând mai degrabă pe luna august, în aşteptarea rezultatelor de eficacitate.

Compania germană s-a asociat cu doi giganţi de pe piaţa medicală – grupul elveţian Novartis şi cel german Bayer – pentru a-şi consolida fazele de producţie a serului.

CureVac dezvoltă în paralel vaccinuri denumite „de a doua generaţie”, care ţin cont de noile variante ale coronavirusului, însă dezvoltarea lor este mai puţin avansată.

Te-ar mai putea interesa și
Programul de guvernare: Prima autostradă care va traversa Munții Carpați va fi finalizată până la sfârșitul lui 2028
Programul de guvernare: Prima autostradă care va traversa Munții Carpați va fi finalizată până la sfârșitul lui 2028
Finalizarea primei autostrăzi montane, care va traversa Munţii Carpaţi, inclusiv primele tuneluri montane la profil de autostradă, până la sfârşitului anului 2028, se numără printre......
Wizz Air lansează pentru perioada sărbătorilor promoții la biletele pentru cinci curse cu plecare din România
Wizz Air lansează pentru perioada sărbătorilor promoții la biletele pentru cinci curse cu plecare din România
Transportatorul aerian Wizz Air anunță că oferă clienților posibilitatea de a cumpăra bilete pe cinci rute la tarife ...
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii va crește până la 6%, se menține cota unică
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii ...
Cota unică de impozitare ar urma să fie menţinută în următorii patru ani, pentru încurajarea mediului de afaceri, ...
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a spus că nu există un calendar ...