Rezultate neașteptate pentru Netflix: profit de 1,5 miliarde de dolari și 6 milioane de abonați noi, după aplicarea măsurilor de securizare a parolelor
Compania a început să elimine practica partajării de parole între utilizatori din luna mai, în încercarea de a-și îmbunătăți rentabilitatea. Anterior, se estima că peste 100 de milioane de gospodării împărtășeau conturile Netflix, potrivit DW.
„Haide să recunoaștem, măsura de combatere a partajării de parole funcționează,” a declarat Louis Navellier, directorul de investiții al Navellier and Associates, referindu-se la noile cifre prezentate de Netflix. „Am fost entuziasmat de rezultate; cred că au reușit să obțină o creștere impresionantă a numărului de abonați.”
Testată inițial în doar câteva țări, inclusiv SUA și Germania, Netflix a declarat că intenționează să extindă această strategie în alte piețe din întreaga lume. În România, eliminarea împărțirii parolei a avut loc în luna iunie.
După creșterea audienței datorată de lucrul de acasă începând din 2020, presiunile inflaționiste globale au determinat o scădere a veniturilor companiei începând cu începutul anului 2022.
Netflix a introdus o opțiune de abonament la preț redus, care includea reclame, și a început să blocheze partajarea de parole, forțând clienții care le utilizau să se înscrie oficial pe platformă. De asemenea, deținătorii de conturi au opțiunea de a plăti un extra de 8 dolari (7,14 euro) în SUA pentru a permite familiilor care locuiesc în gospodării separate să partajeze conturile.
Cu toate că la început piața era sceptică, din ce în ce mai mulți utilizatori Netflix au ales în cele din urmă să plătească pentru serviciu în loc să-l anuleze.
Veniturile companiei au crescut cu 2,7% față de anul precedent în al doilea trimestru, deși sub așteptările pieței. Netflix a raportat un profit de 1,5 miliarde de dolari pe parcursul trimestrului, cu venituri de 8,18 miliarde de dolari, scrie BBC.
Succesul trimestrial al Netflix nu s-a reflectat pe piața bursieră, acțiunile scăzând cu peste 8% în tranzacțiile after-hours din SUA, în parte din cauza grevei în desfășurare a scriitorilor și actorilor.
Într-o scrisoare adresată acționarilor, Netflix a avertizat că se desfășoară „o bătălie destul de competitivă” în contextul grevelor sindicatelor de talente, care amenință să blocheze fluxul stabil de seriale către serviciul de streaming.
Analiștii cred că Netflix are o poziție mai bună pentru a face față furtunii în comparație cu concurenții săi.
„Suntem în permanență la masa negocierilor cu toți actorii din industrie,” a declarat Ted Sarandos, co-director executiv al Netflix, în timpul unei prezentări a rezultatelor financiare. „Trebuie să încheiem această grevă pentru a putea merge mai departe cu toții.”