Nik Storonski, CEO al Revolut, a arătat la Dubai povestea de origine a modului în care fintech-ul inițial a evoluat ”de la un rezolvator de probleme personale la o platformă de plăți digitale cu venituri de 2 miliarde de dolari și un profit net de 350 de milioane de dolari.
”Creșterea Revolut a fost extraordinară. Din momentul în care a fost fondată, echipa Revolut s-a concentrat pe misiunea sa de a simplifica banii pentru toată lumea, iar rezultatele vorbesc de la sine, cu peste 40 de milioane de clienți persoane fizice și 500 de mii de clienți persoane juridice din 40 de țări din întreaga lume”, a declarat Nik Storonski într-o discuție, postată pe youtube, cu Jhon Doran, investitor britanic pe piețe de capital și fondatorul unui VC -John Doran, General Partner at TCV.
CEO-ul Revolut arată că cele mai mari reușite sunt incluziunea financiară și serviciile bancare digitale, cu accent pe succesul și obiectivele Revolut. Nik explică cum a fondat Revolut în urmă cu 10 ani în Londra pentru a rezolva o problemă personală legată de schimbul valutar.
„Am vrut să construim o bancă cu adevărat globală, fără niciun rol pentru sistemele tradiționale. Vom unifica produsele, le vom face modulare și ne vom extinde la nivel global.”, a declarat Nik Storonsky.
CEO-ul Revolut a vorbit de felul în care banca sa utilizează deja inteligența artificială în fintech și a vorbit inclusiv de provocările legate de reglementerile legislative și ce fel de limitări aduc ele produselor.
”Abordarea sistematică a Revolut în ceea ce privește rezolvarea problemelor și crearea de afaceri a fost crucială pentru succesul lor. Faptul de a fi local și de a colabora cu autoritățile de reglementare este esențial pentru afacerile noastre, care sunt puternic reglementate”, a precizat Storonsky.
Șeful global al Revolut subliniază că licențele bancare locale obținute sunt esențiale pentru expansiunea companiei, dar sunt destul de dificil de obținut.
Nik subliniază importanța inteligenței artificiale în fintech, citând potențialul acesteia de a revoluționa industria. El discută despre limitările AI, inclusiv despre agitația din jurul utilizării sale și despre necesitatea unor aplicații practice.
Un alt aspect important este cel legat de aplicațiile AI în FinTech, inclusiv prevenirea fraudei și gestionarea ciclului de viață al clienților. Nik precizează că utilizarea AI a îmbunătățit activitatea Revcolut, reducând costurile și crescând eficiența.
„Arhitectura trebuie să se schimbe pentru ca tehnologia să fie mai ieftină. (…) Reglementările sunt complexe. Construiți blocuri mici pentru conformitate.”, a concluzionat Nikolay Storonsky, neuitând să menționeze că, Revolut utilizează modelele de AI pentru prevenirea activităților de fraudă și spălarea banilor.
La nivel global, Revolut și-a început activitatea în 2015, iar în România a intrat în 2018.