În trimestrul doi din 2018, profitul companiei irlandeze a scăzut cu 20%, din cauza declinului rezervărilor, a costurilor mai mari cu angajaţii şi cu combustibilul.
Dar profitul trimestrial de 319 milioane de euro (374,4 milioane de dolari) este în linie cu estimarea precedentă a companiei şi uşor peste previziunile analiştilor, de 305 milioane de euro.
‘Deşi numărul biletelor vândute în trimestrul doi din 2018 a depăşit uşor estimările noastre, dificultăţile din ultima perioadă şi aşteptatul impact al grevelor vor afecta rezultatele companiei’, a afirmat directorul general, Michael O’Leary.
Veniturile au urcat cu 9% în trimestrul doi din acest an, la 2,08 miliarde de euro, în timp ce analiştii se aşteptau la 2,04 miliarde de euro.
Ryanair şi-a menţinut estimările privind obţinerea unui profit înainte de taxe de 1,25 – 1,35 miliarde de euro în anul fiscal care se va încheia la 31 martie 2019, în scădere faţă de nivelul record de 1,45 miliarde de euro realizat în anul precedent. Este primul declin din 2014.
În mai, compania estima un declin de 5% al preţului mediu al biletelor în primele trei luni din acest an şi o scădere de 4% în trimestrul doi. Luni, Ryanair a anunţat o scădere de 4% în perioada ianuarie-martie 2018 şi a previzionat un avans de doar 1% în perioada aprilie-iunie 2018.
Vineri, acţiunile Ryanair au închis la 15,55 euro, un declin de aproape 20% faţă de nivelul record de 19,38 euro în august 2017, înainte de anularea a 20.000 de zboruri.
Ryanair a avertizat că va anula peste 12% din zboruri din cauza grevei piloţilor, programată în perioada 25-26 iulie. Vor fi afectaţi aproape 50.000 de clienţi care călătoresc din şi spre Spania, Portugalia şi Belgia, urmând să fie anulate zilnic până la 300 de zboruri, informează un comunicat al operatorului aerian irlandez.
‘În timp ce continuăm în mod activ discuţiile cu piloţii şi personalul navigant din Europa, ne aşteptăm la noi mişcări de proteste pe perioada verii’, a declarat O’Leary.
În 12 iulie, Ryanair a anulat 30 de curse aeriene, după ce aproximativ 100 din cei 350 de piloţi irlandezi ai companiei au declanşat prima lor grevă, cerând un sistem de salarizare mai transparent, promovări şi transferuri, în vederea limitării a ceea ce sindicatul FORSA/IALPA susţine că ar fi libertatea excesivă a conducerii de a dispune de carierele angajaţilor.
Personalul navigant al Ryanair din Europa a publicat, în 4 iulie, o listă cu 34 de cereri, solicitând salarii decente, îmbunătăţirea plăţii concediilor de boală şi contracte de muncă pe baza ţării de origine şi a legislaţiei irlandeze. Lista a fost semnată de 80% din personalul navigant de pe cele 86 de baze ale Ryanair.
În schimb, Ryanair susţine că angajaţii săi beneficiază de unele din cele mai bune condiţii din industria aeriană low-cost.
În decembrie, Ryanair a avut primele negocieri cu sindicatele din istoria de 32 de ani a companiei, care au ajutat la evitarea unei greve la nivel european. În urma discuţiilor, piloţii Ryanair din Portugalia, Irlanda şi Italia renunţaseră la mişcările de protest programate înainte de Crăciun, dar piloţii din Germania au oprit activitatea timp de patru ore.
Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Timişoara, Bucureşti şi Craiova.