Rezultatele ofertei publice Nuclearelectrica, prezentate de Constantin Niţă

Economica.net
23 09. 2013
nita_constantin_32304900_46322100_01153600

La conferinţă vor mai participa şeful Direcţiei Generale de Privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, şi un reprezentant al Sindicatului de Intermediere.

Oferta publică iniţială de vânzare a 10% din Nuclearelectrica s-a încheiat cu succes, acţiunile fiind suprasubscrise, atât pe tranşa investitorilor mici, cât şi pe cea a investitorilor instituţionali, au declarat, vineri, pentru AGERPRES, surse din piaţa de capital.

‘Subscrierile s-au încheiat astăzi (vineri – n.r.) la ora 13.00 şi la această oră (13.45 – n.r.) încă se preiau ordinele pentru a fi înregistrate în sistem. Oferta a fost suprasubscrisă, deci va fi declarată un succes. Anunţul oficial va fi făcut luni, 23 septembrie, când va fi anunţat preţul şi gradul de alocare’, au spus sursele citate.

Vineri a fost ultima zi în care investitorii interesaţi de acţiunile Nuclearelectrica au mai putut efectua subscrieri în cadrul ofertei publice iniţiale de vânzare a 10% din titlurile producătorului de energie.

Oferta a început la 9 septembrie şi a fost programată să dureze două săptămâni.

Preţul de subscriere este între 11,2 lei şi 15 lei pe acţiune. 85% din ofertă este dedicată investitorilor instituţionali, 10% este tranşa subscrierilor mici, iar 5% cea a subscrierilor mari.

Oferta va fi considerată un succes dacă sunt îndeplinite, cumulat, următoarele condiţii: oferta să fie subscrisă în proporţie de 100% şi acţiunile sunt admise la tranzacţionare în cadrul unui sistem administrat de BVB.

Nuclearelectrica operează centrala nucleară de la Cernavodă, unde sunt în funcţiune, în prezent, două reactoare nucleare cu o putere cumulată de 1.400 de MW, care asigură împreună circa 20% din producţia de energie a ţării.

Energia nucleară este cea mai ieftină din reţea, după cea hidro.

Guvernul are în plan realizarea altor două reactoare nucleare la Cernavodă până în 2020, proiect în valoare de 6,45 miliarde de euro, pentru care Nuclearelectrica caută momentan parteneri privaţi.

România şi-a asumat în faţa FMI un plan de privatizări în sectorul energetic, care prevede listarea a 10% din Nuclearelectrica în septembrie 2013 şi a 10% din Romgaz în noiembrie 2013.

Urmează Electrica, unde va fi privatizat pachetul majoritar de acţiuni până în aprilie 2014, şi un pachet de 15% din Complexul Energetic Oltenia, care va fi listat în prima jumătate a anului viitor.

De asemenea, o participaţie de 10% din Hidroelectrica va fi cotată la bursă în toamna anului viitor.

Complexul Energetic Hunedoara va fi vândut, tot anul viitor, unui investitor strategic.