„În septembrie ar trebui să ştim dacă avem un vaccin eficient sau ineficient”, a declarat vineri directorul general al companiei, Pascal Soriot, pentru BBC.
Universitatea Oxford, al cărei proiect este finanţat şi de Guvernul britanic, a încheiat un parteneriat cu acest laborator farmaceutic pentru a fabrica şi a distribui în lumea întreagă un vaccin aflat în curs de dezvoltare. Testele pe oameni au început la sfârşitul lunii aprilie în Marea Britanie, dar şi în Brazilia, o ţară care este considerată în prezent „epicentrul pandemiei” de COVID-19, a declarat Pascal Soriot.
Pentru a câştiga timp, coordonatorii proiectului au decis să nu aştepte rezultatele acestor teste pentru a lansa producţia noului vaccin. „Începem să producem acest vaccin chiar de pe acum, trebuie să fie gata până vom avea rezultatele”, a spus directorul general de la AstraZeneca. O astfel de alegere reprezintă „un risc financiar”, dar „este singura cale pentru a avea un vaccin disponibil dacă el funcţionează”, a adăugat el.
AstraZeneca a încheiat acorduri pentru implementarea unor lanţuri de aprovizionare în paralel, inclusiv cu Serum Institute of India (SII) pentru 1 miliard de doze destinate ţărilor cu venituri medii sau mici, cu scopul de a-şi dubla astfel capacitatea de producţie şi de a atinge pragul de 2 miliarde de doze.
Joi, compania farmaceutică a anunţat şi un acord de 750 de milioane de dolari cu două organizaţii internaţionale specializate, Cepi şi Gavi, pentru a fabrica şi a distribui 300 de milioane de doze, ale căror livrări vor începe la sfârşitul acestui an.
În total, zece studii ce vizează vaccinuri diferite create împotriva noului coronavirus au atins stadiul testelor clinice pe plan mondial.