Rezultatele testelor de stres de la băncile europene vor fi anunţate în 26 octombrie – Reuters
Băncile vor primi rezultatele testelor de stres cu 48 de ore înainte de publicarea lor pentru a le permite să revizuiască datele şi să să-şi pregătească reacţiile, scrie Agerpres.
Anunţarea datelor într-o zi de duminică reduce riscul scurgerii unor informaţii sensibile în timpul şedinţelor de tranzacţionare de pe principalele pieţe deoarece băncile vor primi rezultatele vineri seară, după închiderea burselor.
‘Încă nu am confirmat nici o dată referitoare la publicarea rezultatelor. Tot ce putem spune este că vor fi anunţate în a doua jumătate a lunii octombrie’, a afirmat un purtător de cuvânt al BCE.
Şi reprezentanţii Autorităţii Bancare Europene (EBA), care coordonează testele, au anunţat că ‘încă nu a fost aprobată data publicării’.
Conform rezultatelor unui sondaj derulat de Goldman Sachs în rândul marilor investitori instituţionali, nouă din cele aproximativ 130 de bănci testate de BCE ar urma să pice examenul, cele mai mari şanse fiind în cazul băncilor din Italia, Germania şi Grecia.
Crucial pentru BCE este ca rezultatele testelor să fie în linie cu aşteptările pieţelor, în condiţiile în care precedentele runde de teste, derulate în 2010 şi 2011, au fost discreditate pentru că necesităţile de capital identificate de BCE au fost mult mai mici decât ceea ce considerau investitorii.
‘De data aceasta BCE este percepută că a gestionat bine procesul până acum, o dovadă fiind creşterea gradului de credibilitate’, se arată în raportul Goldman Sachs, potrivit căruia 89% din investitori cred că de data aceasta testele vor fi credibile, faţă de 70% la precedentul sondaj din luna octombrie.
Băncile greceşti şi italiene sunt considerate cele mai probabile să nu treacă testele de stres ale BCE. Potrivit investitorilor intervievaţi de Goldman Sachs cele mai mari şanse de eşec sunt în cazul băncilor: Monte dei Paschi şi Banca Popolare di Milano, ambele din Italia, Piraeus, Eurobank şi Alpha Bank, toate din Grecia, Commerzbank (Germania), BCP (Portugalia), Raiffeisen Zentralbank (Austria) şi Banco Popular Espanol (Spania).
Rezultatele trebuie publicate înainte de 4 noiembrie, când Banca Centrală Europeană va prelua activitatea de supervizare bancară în zona euro. Testele de stres vor evalua starea de sănătate a celor mai mari 130 de bănci din zona euro printr-o analiză amănunţită a calităţii activelor lor şi, de asemenea, a capacităţii lor de a face faţă şocurilor şi stresului. Analiza, de o complexitate şi profunzime fără precedent în Europa, este destinată să restabilească încrederea în sistemul financiar din zona euro.
Băncile europene au început deja pregătirile strângând peste 100 de miliarde de euro în 2014, vânzând din active şi ştergând credite neperformante.