‘Cel mai mare beneficiu pe care îl văd eu e ridicarea profilului de ţară pentru că imaginea pe care o ţară şi-o face în UE de multe ori e creionată de mass-media din diversele state membre care nu se concentrează neapărat pe ce e mai bun, mai pozitiv în acea ţară. În momentul în care un stat e la cârma UE, reflectoarele sunt pe el şi are şansa să joace rolul principal, să fie actorul principal în această piesă a integrării europene. Or, această şansă vine foarte rar, mai ales acum că sunt încă 28 de state membre şi e cumva o şansă istorică’, a declarat Cristea la o dezbatere pe tema experienţei slovace a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.
Ea a arătat că foarte importantă este şi stabilirea agendei preşedinţiei, dar şi capacitatea statului respectiv de a elabora o agendă pozitivă.
‘Pe de-o parte, se doreşte punerea pe agendă a acelor subiecte care au şanse de succes pentru că la sfârşit, cumva, se contabilizează succesul. Pe de altă parte, e important ca agenda să reflecte şi preocupările stringente ale cetăţeanului’, a explicat Angela Cristea.
Totodată, aceasta a subliniat că pregătirea corpului de diplomaţi, funcţionari cu care România va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este un lucru la fel de important.
‘Un stat mai mic e mai bine plasat pentru că nu poartă povara suspiciunii că ar încerca să-şi promoveze un interes naţional în defavoarea intereselor altor state membre. De calitatea negociatorilor pe care îi va duce România în preşedinţia din 2019 va depinde într-o mare măsură succesul acelei preşedinţii şi încotro se va duce UE în acele şase luni’, a susţinut Cristea.