Ascensiunea unui nou latifundiar român. Timișoreanul Mateiu Corvin intră în top 5 fermieri după suprafața exploatată pentru care a solicitat subvenții

Timișoreanul Mateiu Corvin Petru, fermierul care controlează integral compania Agro Nevada Tim, un business de 11,2 milioane de euro în 2020, a ajuns să dețină a cincea cea mai mare exploatație de teren arabil din România. El împarte top cinci al latifundiarilor cu încă un român, Augustin Oancea, care a preluat terenurile lui Ioan Niculae. Mateiu este însă singurul din top cinci care cultivă preponderent pe teren aflat în proprietate sau arendat de la terți, nu de la ADS. Cu un an în urmă, compania lui Mateiu nu figura nici măcar în topul primelor zece exploatații.
Alina Stanciu - Dum, 30 mai 2021, 21:41
Ascensiunea unui nou latifundiar român. Timișoreanul Mateiu Corvin intră în top 5 fermieri după suprafața exploatată pentru care a solicitat subvenții

Compania Agro Nevada Tim, controlată de Mateiu Corvin Petru, a urcat brusc în clasamentul celor mai mari 10 exploatații de teren arabil, direct pe locul cinci, conform unui clasament realizat pentru Economica de APIA, în funcție de suprafețele declarate de fermieri în 2021, în cererea unică de plată a subvenției pe suprafață (SAPS). Se alătura astfel “clubului” celor care cultivă pe cele mai mari cinci suprafețe de teren, din care mai face parte un singur investitor român. Este vorba despre Augustin Oancea, cunoscut pentru afacerile din sectorul energetic, în calitate de acționar la Tinmar Energy SA.

Singurul mare latifundiar care nu exploatează masiv terenul statului

Potrivit propriilor declarații, Mateiu Corvin Petru cultivă prin cele două firme ale sale, Agro Nevada Tim și Agroindustriala Voitim, o suprafață totală de aproximativ 14.500 de hectare, din care 3.000 în proprietate, iar restul arendat de la diverse persoane fizice sau juridice. “Anul acesta am cultivat rapiță, grâu, porumb și soia. Avem aproximativ 14.500 de hectare pe cele două firme. De la ADS avem puțin, în jur de 60 de hectare”, a explicat pentru Economica fermierul care are în derulare investiții într-un sistem de irigații. “Partea de acumulare se finalizează anul acesta și va costa în jur de 1,2 milioane de euro. De asemenea, conform proiectului, pentru pivoți investiția va fi de 1,7 milioane de lei. Întreg proiectul va fi gata în 2022”, a mai spus fermierul care mizează pe faptul că sistemul de irigații îi va permite să ajungă la producții de 13-16 tone la hectarul cultivat cu grâu. În medie, într-un an bun, producția de grâu la hectar în România este de aproximativ 4 tone.

Chiar și fără irigații, fermierul a avut anul trecut o recoltă bună ce s-a reflectat într-o cifră de afaceri netă cu 14% mai mare față de 2019, respectiv de 55 de milioane de lei.

Vrea noi terenuri în proprietate, dar îl încurcă legislația neclară

Nu în ultimul rând, Mateiu așteaptă clarificarea legislației privind achiziția de terenuri pentru a-și putea continua investițiile în noi suprafețe. “Am planuri pentru noi achiziții de teren. Am banii puși deoparte- eu 10%, banca 90%. Numai să se reglementeze legea 17. ( Legea nr. 17 din 7 martie 2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan n.red modificată prin Legea 175/2020 n.red). Au dat-o și nu știe nimeni cum se aplică. Nu se știe cum se impozitează, de când se ia în calcul (cei 8 ani n.red), la ce calculezi impozitul de 80%, la valoarea terenului, la valoarea firmei…”, atrage atenția Mateiu referindu-se la una dintre prevederile Legii 175/2020.

Potrivit actului normativ menționat, terenurile agricole situate în extravilan se pot înstrăina, prin vânzare, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărare, cu obligația plății impozitului de 80% pe suma ce reprezintă diferența dintre prețul de vânzare și prețul de cumpărare, în baza grilei notarilor din respectiva perioadă.

De asemenea, în cazul înstrăinării directe sau indirecte, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărare, a pachetului de control al societăților care au în proprietate terenuri agricole situate în extravilan și care reprezintă mai mult de 25% din activele acestora, vânzătorul va avea obligația de a plăti un impozit de 80% din diferența de valoare a terenurilor respective calculată pe baza grilei notarilor între momentul dobândirii terenurilor și momentul înstrăinării pachetului de control. În acest caz, impozitul pe profit privind diferența de valoare a acțiunilor sau părților sociale vândute se va aplica la o bază redusă proporțional cu procentul ponderii terenurilor agricole respective în activele fixe, orice dublă impozitare fiind interzisă.

Mateiu a început să investească masiv în achiziția de terenuri arabile, în 2015, prin preluarea unor suprafețe pe care le exploata deja în calitate de arendaș. În acel an, dar și în 2016, Mateiu a cumpărat prin  Agro Nevada Tim, pentru 3,8 milioane de euro, peste 400 de hectare, în localitatea Voiteg. Vânzătorii au fost italianul Marchionni Ruggero şi românul Adrian Mocanu. El a făcut atunci, ca și în 2019, cele mai mari tranzații cu teren din anii respectivi, potrivit unei analize a Economica.

În 2019, fermierul a mai cumpărat din bucăți aproximativ 420 de hectare în localitatea Ciacova, Timiş pentru care a plătit aproximativ 11,2 milioane de lei adică în jur de 2,3 milioane de euro.

Mateiu a luat locul cetățenilor libanezi care controlează grupul Maria

În ceea ce privește restul marilor exploatații, datele APIA nu relevă mari schimbări în declarațiile din 2021 față de cele din 2020.

Cel mai mare teren cultivat aparține în continuare arabilor de la Al Dahra Holding, care exploatează prin SC Agricost SRL 57.720 de hectare arendate de la Agenția Domeniilor Statului.  (ADS)

Urmează Intercereal SA a lui Augustin Oancea care a devenit în 2020, prin Tinmar Energy, acţionarul majoritar al societății controlate inițial de cunoscutul Ioan Niculae, proprietarul grupului de firme Interagro. În momentul de față, din datele Termene.ro, SC Intercereal SA este deținută de Tinmar Energy cu 99,9% dintre părțile sociale și a raportat în 2019 un rulaj de 21,5 milioane de euro. Compania exploatează a doua cea mai mare suprafață de teren luată în arendă de la Agenția Domeniilor Statului ( ADS), respectiv 12.356 de hectare, potrivit datelor furnizate de instituție, pentru Economica.

Iată clasamentul complet furnizat de APIA pe baza suprafețelor declarate anul acesta în cererile unice de plată pentru SAPS. Menționăm că informațiile legate de suprafață nu sunt furnizate de APIA. Sursele folosite de Economica sunt ADS – în cazul companiilor care au în arendă teren al statului- sau respectivele societăți, cu mențiunea că datele oferite de acestea din urmă ar putea include suprafețele exploatate de mai multe firme din grup.

Citește și

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...