Risc de dezamăgire pentru Ucraina la summitul NATO din iulie – surse diplomatice
Membri ai alianţei militare occidentale, printre care SUA şi Germania, au specificat în mod clar recent, în spatele uşilor închise, că nu doresc să îşi asume niciun angajament care ar depăşi substanţial declaraţia NATO de la summitul din 2008.
Atunci, şefii de stat şi de guvern au convenit că Ucraina şi Georgia ar trebui să adere la NATO, însă nu a existat un calendar sau o foaie de parcurs, aminteşte marţi agenţia germană de presă.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut recent NATO să deschidă calea pentru aderarea ţării sale la Alianţă la viitorul summit din luna iulie, spunând că Ucraina are trebui să primească ‘o bine-meritată invitaţie’.
Soldaţii ucraineni, a argumentat Zelenski, contribuie mai mult decât oricare alţii la securitatea euro-atlantică.
Însă, potrivit unor diplomaţi, oponenţii unui plan concret de aderare afirmă că acest obiectiv nu este realist în prezent şi ar putea distrage de la sprijinul militar mult mai important şi imediat pentru Ucraina în timp ce această ţară se apără împotriva invaziei ruse.
În plus, există percepţia unui risc că un nou impuls spre NATO ar putea furniza Rusiei argumente pentru un război mai agresiv.
Cu ocazia vizitei la Kiev a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, în urmă cu două săptămâni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică ar însemna ‘un pericol serios, semnificativ pentru ţara noastră’.