Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025

25 04. 2024
hidroelectrica-portile-de-fier

Energy Distribution Services (EDS), compania antrepreniorială a familiei Mirea, care avea o cotă de piață pe segmentul clienților finali de circa 1,1 % la finalul anului trecut, dar care este și trader, a fost singura firmă care a venit cu o ofertă de răspuns la toate ofertele de vânzare de energie electrică făcute de Hidroelectrica în 24 aprilie în piața contractelor bilaterale.

Producătorul de energie controlat de stat a scos la vânzare, pe platfrorma de contracte bilaterale LE Flex 9 pachete de energie cu livrare în tot anul 2025. Cinci pachete de energie cu livrare în vârful de zi la o putere de 5 MW și alte patru pachete cu profil de livrare bandă, tot pentru 2025, tot 5 MW. În total circa 280 GWh de energie electrică:

Prețurile pot fi considerate destul de mari în contextul actual: 495 de lei/MWh pentru energie de vârf și 450 de lei pentru energia cu livrare bandă, mai ales în condițiile în care așteptările sunt de scădere.

De fiecare dată, o singură singură companie a venit cu ofertă de răspuns, și anume Energy Distribution Services (EDS), care și-a și adjudecat toată energia hidro cu livrare anul viitor, la prețul de 500 de lei/MWh pentru energia de vârf și 452 de lei/MWh pentru energia bandă.

Nu putem să nu observăm similitudinea cu situația din anii trecuți, când, tot așa, EDS a fost compania care a venit să cumpere energie scoasă la vânzatre de Hidroelectrica cu livrare forwrad licitând peste toți ceilalți doar ca să-și adjudece energia– nu a supralicitat niciun funizor mare pe fondul prețurilor considerate prea mari. Însă, s-a văzut că la momentul livrării, prețurile din piață au fost mult mai mari decât cele cu care a cumpărat EDS energia, iar compania care a riscat înainte a câștigat apoi bani buni. Iar furnizorii mari au cumpărat energie din piață la prețuri mai mari, la rândul lor.

Scriam aici că, în primăvara lui 2020, EDS a cumpărat energie Hidro cu livrare bandă pentru anul 2022 cu un preț de 262 de lei într-o licitație din aprilie – la acel moment din 2020 EDS își acontase deja 7% din toată producția estimată de Hidroelectrica pentru anul 2022, prin licitații în piață. În 2022 a venit criza, iar energia s-a scumpit masiv. Doar un exemplu: energia hidro pe care EDS a cumpărat-o cu 260 de lei a costat în piața spot 1.300 de lei, preț mediu ponderat al anului.

EDS a mizat la fel și a câștigat și înainte de ciză, anticipând o scumpire a energiei în viitor. Astfel, în licitații din 2019, compania controlată de discreta familie Mirea a cumpărat energie hidro cu livrare doi ani mai târziu, la prețuri de 300 de lei/MWh. Prețul mediu al PZU pentru 2021 a fost de 550 de lei.

Compania pare a miza și acum pe o creștere de preț în viitor. În afara situației în care energia va fi realmente consumată de clienții finali din portfoliul, EDS va câștiga din diferențialul de preț dacă, la momentul livrării, prețul pieței va fi mai mare decât prețul cu care a cumpărat acum și va vinde energia în PZU. În caz contrar, compania va pierde bani, urmând să vândă mai ieftin decât a cumpărat de la Hidroelectrica. Un risc care, asumat în trecut, a adus câștiguri fabuloase în anul de criză 2022.

Potrivit datelor Termene.ro, afacerile și profitul EDS au explodat în 2022. Compania a înregistrat o cifră de afaceri netă de 2,11 miliarde de lei (dublu față de anul anterior) și un profit net de 292 de milioane de lei, de peste patru ori mai mult decât în anul precedent.