Riscul legii dării în plată asupra sistemului bancar este de un miliard de lei. Restul pierderilor sunt provizionate

Potrivit datelor statistice prezentate de prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, într-un articol propriu, 97.500 de ipoteci s-au devalorizat accentuat în perioada de criză şi s-ar clasifica la legea dării în plată. Diferenţele dintre valoarea actuală a imobilelor şi cea a creditelor acordate este de circa 8,2 miliarde lei. Cum 5,4 miliarde de lei au fost deja provizionaţi de sistemul bancar, introdcerea plafonului de 250.000 de euro în legea dării în plată reduce pierderea posibilă a sistemului bancar la circa un miliard de lei. Restul este acoperit de provizioane.
Gabriela Ţinteanu - J, 07 apr. 2016, 06:13
Riscul legii dării în plată asupra sistemului bancar este de un miliard de lei. Restul pierderilor sunt provizionate

Din 470.000 de clienți cu credite imobiliare (la 31 ianuarie 2016), sunt 97.500 de clienți pentru care valoarea creditului rămasă de plătit este mai mare decât valoarea actualizată a garanției imobiliare, ceea ce îi poate determina să aplice legea dării în plată.

Pe ansamblul sectorului bancar, diferența dintre valoarea creditului și valoarea garanției, cumulată pentru cei 97.500 clienți, este de 8,2 miliarde lei.

Pierderile cauzate sectorului bancar sunt de 2,8 miliarde lei, restul de 5,4 miliarde lei fiind deja provizionate, aferente unor credite neperformante sau extra-bilanțiere, spune Florin Georgescu în articolul său.

100 de români au luat credite ipotecare de un milion de euro

Structura acestor 97.500 clienți este puternic asimetrică, un număr mic de clienți cu credite mari fiind responsabili de o parte semnificativă a influenței negative imediate asupra sectorului bancar.

Top 100 clienți cu cele mai mari credite (peste 5 milioane lei), reprezentând 0,1% dintre clienți, cauzează 5% din influența negativă imediată asupra sectorului bancar (410 milioane lei).

Top 100 clienți au un câștig mediu de 4,1 milioane lei din aplicarea acestei legi. Din top 100, primii 28 de clienți, toți cu credite de peste 10 milioane lei, câștigă în medie 7 milioane lei din aplicarea acestei legi.

Primii 1.500 de clienți, cu credite mai mari de 1 milion lei, reprezentând 1,5% din total clienți, provoacă 17,3% din influența negativă imediată asupra sectorului bancar (1,4 miliarde lei).

Clienții cu credite mai mici de 675 000 lei (echivalent 150 000 euro) reprezintă 96,5% din totalul clienților dar cauzează doar 75% din influența negativă imediată asupra sectorului bancar.

Te-ar mai putea interesa și
Românii au primit în perioada 2019 – 2024 despăgubiri de 5 milioane de euro pentru călătoriile anulate
Românii au primit în perioada 2019 – 2024 despăgubiri de 5 milioane de euro pentru călătoriile anulate
Președintele României, Nicușor Dan, a semnat vineri, 25 iulie 2025, decretul pentru promulgarea pachetului legislativ privind unele măsuri fiscal-bugetare, informează Administrația......
E oficial. Președintele Nicușor Dan a promulgat primele măsuri de austeritate. Care sunt și de când se aplică – Sinteză
E oficial. Președintele Nicușor Dan a promulgat primele măsuri de austeritate. Care sunt și de când se aplică – ...
Președintele României, Nicușor Dan, a semnat vineri, 25 iulie 2025, decretul pentru promulgarea pachetului legislativ ...
Mesajul patronilor din turism pentru Guvernul Bolojan. Ce anunţă cei de la ANAT despre voucherele de vacanţă
Mesajul patronilor din turism pentru Guvernul Bolojan. Ce anunţă cei de la ANAT despre voucherele de vacanţă
Operatorii din turism nu cer gratuităţi şi privilegii, ci un cadru predictibil, sprijin echilibrat şi o voce guvernamentală ...
Dreptul la „deconectare” şi telemunca echitabilă. Comisia Europeană începe a doua etapă a discuţiilor cu partenerii sociali
Dreptul la „deconectare” şi telemunca echitabilă. Comisia Europeană începe a doua etapă a discuţiilor cu ...
Comisia Europeană ia următoarele măsuri în vederea introducerii dreptului lucrătorilor de a se deconecta şi a telemuncii ...