Riscul unei Uniuni Europene „imposibil de guvernat” este mare – liderul grupului Renew Europe din PE
„Riscul unei imposibilităţi de guvernare este destul de puternic (…) dacă partidele populiste reuşesc să aibă o minoritate de blocaj în Parlamentul European”, a explicat el la un briefing de presă la Bruxelles, evidenţiind o „creştere populistă şi naţionalistă aproape peste tot în Europa”, scrie Agerpres.
„Riscul este de a avea o majoritate foarte dificil de format”, a continuat Sejourne, care este şi liderul partidului prezidenţial francez Renaissance.
Grupul Renew Europe (centrişti şi liberali) este a treia forţă politică din Parlamentul European, după Partidul Popular European (PPE) şi Socialiştii şi Democraţii (S&D).
Compus din 40 de partide politice, are 100 de europarlamentari de 24 de naţionalităţi.
Întrebat despre mai multe sondaje recente care plasează Renew Europe pe locul patru, în spatele grupului de extremă dreapta Identitate şi Democraţie (ID), Sejourne a declarat că este încrezător în capacitatea grupului său de a păstra locul trei şi de a rămâne în postura de a face jocurile în PE. El a vorbit despre o ţintă de „aproximativ 90-100 de reprezentanţi aleşi”.
„Trebuie să trecem de la europeni convinşi la europeni convingători”, a spus el, referindu-se la lunile de campanie care urmează.
Întrebat despre cursa pentru cele mai importante funcţii din UE, care va începe după alegerile din iunie, Sejourne a spus că speră că grupul său va propune un candidat pentru şefia fiecărei instituţii (Parlament, Comisie, Consiliu).
În ceea ce priveşte cazul specific al belgianului Charles Michel, actualul preşedinte al Consiliului European, care tocmai a anunţat că va candida la alegerile pentru Parlamentul European, Sejourne a rămas evaziv.
„Evident, el va juca un rol important în familia noastră politică”, a spus el, adăugând că ar trebui „întrebat” care sunt ambiţiile sale.
Peste 400 de milioane de europeni vor fi chemaţi la urne în perioada 6-9 iunie în cele 27 de ţări ale Uniunii pentru a reînnoi Parlamentul, o instituţie care participă la adoptarea legislaţiei alături de statele membre.
La ultimele alegeri, din mai 2019, prezenţa la vot a fost în creştere, media UE fiind de 50,66%.