Riscurile la adresa stabilităţii financiare a Europei rămân severe – CERS

Riscurile la adresa stabilităţii financiare în Uniunea Europeană rămân la un nivel "sever" iar criza de pe piaţa imobiliară ar putea deveni mai amplă, a anunţat joi Comitetul European pentru Risc Sistemic (CERS), transmite Reuters.
AGERPRES - joi, 29 iun. 2023, 15:08
Riscurile la adresa stabilităţii financiare a Europei rămân severe - CERS

Inflaţia ridicată, o scădere a veniturilor disponibile ale gospodăriilor, majorarea rapidă a dobânzilor de către Banca Centrală Europeană şi falimentul răsunător al mai multor bănci de peste hotare au creat probleme pentru sectorul financiar european în acest an, chiar dacă băncile europene rămân relativ sănătoase.

„Comitetul european pentru risc sistemic a ajuns la concluzia că riscurile la adresa stabilităţii financiare în UE rămân severe”, a informat acest organism care este condus de preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde. „Sfârşitul perioadei îndelungate de dobânzi reduse a modificat contextul de risc la nivel mondial, impactul deplin al majorării bruşte a dobânzilor fiind resimţit doar în timp”, a adăugat Christine Lagarde.

Comitetul European pentru Risc Sistemic (CERS) este îngrijorat în special de situaţia de pe piaţa imobiliară, susţinând că ciclul a ajuns la un punct de cotitură şi este posibil chiar să îl fi depăşit. Scăderea numărului de tranzacţii precum şi indicatorii de pe piaţa de credit sugerează că o corecţie pe pieţele imobiliare rezidenţiale este posibil să devină una mai generalizată, a adăugat CERS.

„Pe piaţa imobiliară comercială, investiţiile au continuat să scadă pe fondul deteriorării sentimentului de încredere, al perspectivelor negative de profitabilitate, creşterii costurilor cu finanţarea şi înăspririi condiţiilor de creditare”, susţine CERS.

Cu toate acestea, băncile au cunoscut un an relativ bun pe măsură ce majorarea dobânzilor a dus la îmbunătăţirea marjelor de profit iar calitatea activelor este în continuare bună. Însă BCE a avertizat deja că arieratele încep să se înmulţească şi este posibil ca marjele de profit să se diminueze.

Comitetul European pentru Risc Sistemic a venit cu propriile sale avertismente, susţinând că climatul economic slab ar putea genera o deteriorare a calităţii activelor, creşte costurile de finanţare ale băncilor iar diminuarea cererii de credite este posibil să afecteze volumul împrumuturilor.

Te-ar mai putea interesa și
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece mai mult timp aşa cum ne place, vin către voi cu o opţiune demnă de......
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...