„Este încurajatoare dorinţa de schimbare a legislaţiei şi deschiderea pentru adoptarea a noii legi a sănătăţii (…) Suntem în faza de accelerare a acestei legi, lucrăm la textul legii în prezent”, a subliniat Ritli Ladislau.
El a precizat ca noutăţi în noul text al legii faptul că ar urma să poată fi făcute asigurări suplimentare de sănătate la Casele de sănătate de stat.
Totodată, asiguratul va fi obligat să-şi facă asigurarea publică de sănătate şi va putea opta pentru asigurare privată de sănătate.
Ministrul a precizat, totodată, că se lucrează la revizuirea pachetului de bază de sănătate care va avea ca efect eficientizarea costurilor şi a finanţărilor serviciilor de sănătate în favoarea pacientului.
Ritli Ladislau a precizat, de asemenea, că nu a fost scos niciun medicament din listă, dar se are în vedere reglementarea mai fermă a atribuirii medicamentelor scumpe şi se discută despre accesul la medicamentele foarte scumpe.
Ministrul a precizat că s-a lansat o campanie de a dezvolta şi sprijini prevenţia subliniind punctual că se va face în cazul maladiei neoplazice, screnning pentru cancerul de col uterin la nivelul ţării pentru o mai bună prevenţie.
Întrebat despre impactul închiderii celor 67 de spitale, ministrul Ritli a spus că a fost o măsură bună, că banii economisiţi au rămas în sistem şi au fost daţi în spitalele performante, iar angajaţii au fost transferaţi în alte spitale şi nu au rămas fără locuri de muncă.
„Spitalele închise nu era spitale, numai pe firmă scria spital. Pacienţii stăteau doar din motive sociale. (…) Măsura a fost dureroasă dar o analiză profundă arată că a fost o măsură absolut necesară.”, a spus ministrul sănătăţii.
Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, s-a întâlnit în cursul dimineţii cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, în cadrul primei sale vizite în judeţul Suceava.
Ministrul a vizitat secţiile Spitalului Judeţean Suceava urmând ca apoi să viziteze mai multe spitale din judeţ printre care spitalele din Rădăuţi, Gura Humorului şi Vatra Dornei.
Preşedintele CJ Suceava i-a prezentat reţeaua sanitară din judeţ care are cinci spitale municipale, un spital privat, 3000 de paturi, 285 de cabinete cu medici de familie şi patru centre SMURD.
Flutur i-a spus că nu există probleme de finanţare cu Casa de Asigurări de Sănătate, bugetul anual fiind de aproximativ 274 milioane lei.
Ministrul a precizat că se află pentru prima dată în judeţul Suceava şi a dorit să vadă reţeaua sanitară deoarece a auzit că a avut o dezvoltare explozivă în ultimii ani. El a menţionat că Ministerul Sănătăţii va pune accent pe medicina primară. „Sănătatea este importantă dar nu găsim aceeaşi deschidere în toată ţara din partea autorităţilor locale”, a spus Ritli.
El a remarcat că la Suceava alocările financiare au fost dublate de autorităţile locale pe lângă „alocările modeste” ale Ministerului Sănătăţii.
În Spitalul Judeţean Suceava au fost investiţi în ultimii 3 ani peste 10 milioane de euro. La ultima rectificare a bugetului CJ s-au alocat de la Ministerul Sănătăţii 3 milioane de lei pentru anveloparea Spitalului Judeţean Suceava şi 900.000 de lei pentru secţia de neurochirurgie, respectiv pentru o masă chirurgicală, un Echo-Doppler şi un microscop operator.
La Spitalul Municipal Rădăuţi ministrul Ladislau Ritli va inaugura Ambulatoriul modernizat cu bani europeni.