Ritli: Nu am avut nicio activitate care să mă pună în conflict de interese
Potrivit ministrului, citat de Mediafax, după numirea lui în funcţia de ministru, respectiv în data de 21 februarie 2012 a depus declaraţia de avere în care sunt menţionate veniturile realizate în ultimul an fiscal încheiat, respectiv în anul 2011.
„Menţionez că, în perioada 2 iulie 2010 – 28 februarie 2011, am deţinut funcţia de director medical interimar, iar în perioada 28 februarie 2011 – 17 august 2011 pe cea de director medical al Spitalului Clinic Municipal dr. Gavril Curteanu din Oradea. În aceste perioade, nu am deţinut funcţia de manager al acestei unităţi„, a mai spus ministrul.
De asemenea, în 26 ianuarie 2011, în calitate de conferenţiar universitar, dar şi în cea de medic primar pediatru, a semnat un Contract de consultanţă ştiinţifică în domeniul medical, cu privire la redactarea unei analize asupra incidenţei şi prevalenţei artritei idiopatică juvenilă în judeţul Bihor, analiză care se referea la cazuistica înregistrată de el în perioada 2009 – iunie 2010.
Potrivit ministrului, contractul de consultanţă s-a încheiat şi a achitat la data de 23 martie 2011 şi reprezentam o activitate de cerecetare în afecţiunile reumatice la copii.
„Activitatea asumată şi îndeplinită prin contractul de consultanţă ştiinţifică nu reprezintă o încălcare a dispoziţiilor Legii reformei în domeniul sănătăţii referitoare la incompatibilităţile şi conflictele de interese ale persoanelor care ocupă funcţiile specifice comitetului director, întrucât nu am deţinut şi nu deţin părţi sociale, acţiuni sau interese la societatea comercială cu care am încheiat contractul de consultanţă„, a mai spus ministrul.
De asemenea, Ritli Ladislau a mai spus că respectivul contract de consultanţă prevede „contractarea serviciilor nu s-a realizat în vederea stimulării recomandării sau prescrierii sau în schimbul prescrierii, achiziţionării, folosirii sau acordării unui tratament preferenţial în legătură cu orice produs distribuit de către Romastru” şi „prin încheierea contractului nu se creează o relaţie sau un raport care să genereze direct sau indirect subordonare”, prestatorul „rămânând un contractor independent”.
„Contractul de consultanţă ştiinţifică în domeniul medical nu se referă la testarea ori consumul vreunui medicament oncologic sau de altă natură, această colaborare se referă la redactarea unei analize asupra incidenţei şi prevalenţei artritei idiopatică juvenilă în judeţul Bihor. În perioada în care am deţinut funcţia de director medical nu am participat la organizarea sau desfăşurarea licitaţiilor din cadrul unităţii medicale„, a conchis ministrul Sănătăţii Ritli Ladislau.