‘Coface a dezvoltat un nou studiu dedicat riscului de ţară, de data aceasta luând în considerare România.
Performanţele economice ale acesteia dovedesc că a devenit unul dintre liderii redresării europene, evoluţia sa depăşind aşteptările, cu un PIB în creştere cu 3,5% în 2013. Contribuţiile semnificative au provenit din sectorul agricol, precum şi din industrie, în special din producţia de automobile care a furnizat în principal către clienţii din străinătate. Deşi în 2014, România nu va avea acelaşi ritm de creştere ca în anul precedent, perspectivele sunt pozitive’, se arată într-un comunicat al Coface.
Conform studiului, creşterea PIB-ului real al economiei româneşti a depăşit aşteptările – cu 3,5% mai mult în 2013, cea mai importantă creştere fiind de 5,1%, înregistrată în ultimul trimestru. Principalul factor care a contribuit la creşterea de anul trecut au fost exporturile (care au înregistrat o creştere puternică de 13,5%), în special cel de produse agricole şi maşini.
‘România este ţara cea mai dependentă de sectorul agricol din Uniunea Europeană, aproape 31% din populaţia aptă de muncă fiind ocupată în acest sector. Prin urmare, producţia economică este strâns legată de condiţiile meteorologice. România a înregistrat o recoltă foarte bună în vara anului 2013, ceea ce a condus la o creştere a ofertei. În 2013, producţia agricolă românească s-a ridicat la 17 miliarde euro (+25%), reprezentând aproape 5% din producţia agricolă a UE-28’, explică analiştii Coface.
Potrivit acestora, alături de exportul culturilor, producţia de automobile a fost, de asemenea, un factor care a contribuit semnificativ la comerţul exterior românesc. Fiind o ţară care oferă unul dintre cele mai mici costuri cu forţa de muncă din UE, a fost aleasă de către producătorii de echipamente originale pentru a-şi amplasa fabricile: în principal, Ford, dar şi Renault care a oferit o ‘a doua şansă’, mărcii româneşti Dacia. Perspectivele mai bune pentru sectorul internaţional auto, cumulate cu o capacitate de producţie liberă în România au generat valoare adăugată pentru ţară.
‘România a înregistrat una dintre cele mai mari rate de creştere a PIB-ului din întreaga Europă în 2013. Creşterea de 3,5% a depăşit semnificativ recesiunea din Zona Euro şi media ECE de 1,2%. Contribuţia principală la această performanţă pozitivă au fost recolta agricolă şi exporturile puternice. Totuşi, niciunul nu poate fi considerat factor sustenabil. Redresarea economiilor avansate va fi benefică pentru comerţul exterior al României, în special pentru sectorul auto, dar situaţia internă reprezintă încă o constrângere’, a explicat Grzegorz Sielewicz, economist, Coface Central Europe.
Sectorul transporturilor din România este un pilon important al economiei ţării. Volumul transporturilor de marfă s-a ridicat la 108% din PIB în 2012, adică peste media UE de 95%, dar mai mic decât cel regional, Bulgaria şi Polonia înregistrând cele mai mari cote 174%, respectiv 137%.
Sectorul transporturilor oferă perspective pozitive pe fondul creşterii cererii pentru astfel de servicii, în principal datorită redresării ţărilor din Zona Euro, principalii parteneri comerciali ai României. Competiţia intensă poate determina scăderea preţurilor şi acceptarea de marje mai mici, pe fondul costurilor fixe stabile. Coface a stabilit un nivel de risc mediu pentru sectorul transporturilor.
România a beneficiat de creşterea producţiei agricole mai mult decât alte ţări din regiunea CEE. Mai mult decât atât, aşa cum se menţionează în barometrul sectorial, sectorul agroalimentar prezintă un nivel de risc mediu, cu multe întreprinderi mici care luptă pentru profit sub presiunea costurilor fixe.
Pe plan extern, România poate profită de criza din Ucraina. Turbulenţele politice recente au creat o oportunitate pentru România de a deveni un jucător important pe piaţa de cereale din bazinul Mării Negre. Rusia şi Ucraina rămân producătorii importanţi de cereale din zona, cu valori de 4, respectiv 3 ori mai mult decât România. Cu toate acestea, producţia lor este previzionată să scadă în acest an – în cazul Rusiei cu 4% şi în cazul Ucrainei cu circa 10%. În condiţiile unei cereri stabile la nivel mondial, România va fi în măsură să îşi îndrepte atenţia către capacităţile sale de producţie şi să influenţeze preţurile de export.
Pentru 2014, Coface estimează că România va fi una dintre cele două economii din CEE (împreună cu Letonia), pentru care ritmul ratei de creştere a PIB nu se va îmbunătăţi. Dinamica creşterii economice este puţin probabil să se repete, în timp ce efectele de bază vor fi evidente în a doua jumătate a anului. Previziunea pentru 2014 este o creştere reală a PIB-ului de 2,5%. Rata anticipată de creştere va aduce economia românească mai aproape de rata medie de creştere din CEE, previzionată la 2,4%.
‘În general, s-a constatat că mediul economic local este mai degrabă reactiv (backward looking) decât proactiv (forward looking), şi de obicei nu experimentează 2 etape extreme. Luând în considerare deteriorarea masivă a disciplinei de plată în 2013, este greu de crezut că anul curent va demonstra contrariul. Ultimele rapoarte financiare au indicat o disciplină de plată cu o tendinţă pozitivă, dar precauţia va fi cuvântul de bază în evoluţia companiilor pe parcursul anului curent’, a declarat Constantin Coman, country manager, Coface România.
Aşteptările privind producţia agricolă din 2014 sunt mixte, dar scenariul cel mai realist este că recoltă va fi mai mică decât în 2013. Exporturile vor fi în continuare determinate de cererea pentru automobilele noi, care are o contribuţie semnificativă la rezultatele industriei româneşti. Cererea internă va înregistra, de asemenea, semne de ameliorare, cu o creştere a cheltuielilor de uz casnic, care, sunt încă limitate de volumul scăzut al creditelor. Creşterea investiţiilor în activele fixe nu va avea aceeaşi tendinţă ca şi în cazul consumului privat, deoarece companiile nu sunt încă pe deplin convinse de durabilitatea redresării economice.
‘Performanţa economică din 2013 nu va mai atinge aceleaşi niveluri, întrucât factorii determinanţi de creştere de anul trecut nu sunt sustenabili. Acest lucru este deja confirmat de recesiunea tehnică din primele două trimestre ale anului 2014. Totuşi, o rată de creştere solidă de 2,5% în 2014 va fi atribuită volumului semnificativ al exporturilor către ţările din Zona Euro, precum şi reechilibrării treptate a economiei către cererea internă’, a declarat Grzegorz Sielewicz.
Grupul Coface, lider mondial în asigurările de credit, oferă companiilor din întreaga lume soluţii de protejare împotriva riscului financiar de neplată a clienţilor proprii, atât pe piaţa internă, cât şi pentru export.