Ritmul de creştere al economiei Rusiei a încetinit în T1

Creşterea economiei Rusiei a încetinit la 0,9% în primul trimestru din 2014 comparativ cu perioada similară din 2013, dar a depăşit uşor estimarea Ministerului Economiei, arată datele preliminare publicate joi de Serviciul federal de statistică, transmite Dow Jones Newswires.
Economica.net - joi, 15 mai 2014, 16:15
Ritmul de creştere al economiei Rusiei a încetinit în T1

Ministerul Economiei prognoza un avans al PIB-ului Rusiei de 0,8% în primele trei luni ale anului, faţă de o expansiune de 2% în trimestrul patru din 2013.

Serviciul federal de statistică nu publică date trimestriale, dar marţi ministrul rus al Economiei, Alexei Ulyukayev, a avertizat că PIB-ul Rusiei va intra probabil în recesiune până la sfârşitul trimestrului doi din 2014, deoarece investiţiile şi pieţele financiare sunt afectate de criza din Ucraina.

Pentru acest an Guvernul de la Moscova se aşteaptă la o creştere a economiei de 0,5%, faţă de o expansiune de 1,3% în 2013.

PIB-ul Rusiei ar putea scădea la 0,0 – 0,1% în perioada aprilie-iunie 2014, după ce în primul trimestru s-a contractat cu 0,5% comparativ cu precedentele trei luni, a apreciat Alexei Ulyukayev.

O recesiune tehnică ‘este posibilă’, a admis oficialul rus. Definiţia obişnuită a recesiunii presupune două trimestre consecutive de declin al economiei. Ar fi a doua recesiune din ultimii cinci ani pentru Rusia.

Ministrul Economiei a avertizat că investiţiile – odată motorul de creştere al economiei – au scăzut semnificativ. Analiştii se aşteaptă ca investiţiile companiilor ruseşti în active materiale să scadă cu 2,5% anul acesta.

De asemenea, Ulyukayev a afirmat că Banca Centrală a Rusiei ar putea reduce rata dobânzii de politică monetară pentru a stopa ieşirile de capital.

Luna trecută, Fondul Monetar Internaţional şi-a redus estimările de creştere pentru Rusia, din cauza riscurilor geopolitice legate de criza din Ucraina şi a escaladării sancţiunilor impuse de SUA şi aliaţii săi, avertizând că Rusia a intrat deja în recesiune.

Economia rusă ar urma să crească cu 0,2% în acest an şi cu 1% anul viitor, a declarat şeful misiunii FMI în Rusia, Antonio Spilimbergo. Precedentele estimări de creştere ale FMI pentru Rusia prevedeau un avans de 1,3% pentru 2014 şi o creştere de 2,3% pentru 2015.

Anexarea Crimeei de către Rusia a determinat SUA şi Uniunea Europeană să impună sancţiuni companiilor şi unor oficiali ruşi, ceea ce a făcut ca economia Rusiei să se contracte în primele trei luni ale acestui an. De asemenea, ieşirile de capital din Rusia au crescut până la 506, miliarde de dolari în primele trei luni, comparativ cu 63 miliarde de dolari pe întreaga perioadă a anului trecut.

Spilimbergo a estimat că în acest an ieşirile de capital din Rusia ar putea ajunge la 100 de miliarde de dolari. În schimb, şeful misiunii FMI a prognozat că bugetul federal al Rusiei ar putea încheia încheia acest an cu un surplus de 0,34% din PIB, după un deficit de 0,5% din PIB în 2013.

Economia rusească înregistra o tendinţă de încetinire încă înainte de criza ucraineană, cu o creştere de 1,3% în 2013, faţă de un avans de 3,4% în 2012 şi o creştere de 4,3% în 2011. Experţii apreciază că unul dintre motive este faptul că modelul actual de creştere al Rusiei se bazează pe un preţ ridicat al hidrocarburilor.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine cu 241 de echipe
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine ...
Un număr de 29.463 de puncte de consum erau nealimentate vineri după-amiaza, respectiv 144 de localităţi, dar nivelul de mobilizare pentru remedierea avariilor este foarte bun, pe teren fiind 241......
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel mondial – Reuters
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel ...
Gigantul german din domeniul ingineriei Robert Bosch a anunţat că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, ...
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor ...
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă ...