CEDO a decis: Tăierile de pensii din Portugalia au fost întemeiate

Economica.net
24 09. 2015
portugalia_96074200

Decizia CEDO survine în urma plângerii depuse de o pensionară portugheză, a cărei pensie de 1.980 de euro brut a fost redusă cu 4,6% în 2013 şi 2014, ca parte a măsurilor de austeritate convenite de Lisabona în schimbul ajutorului internaţional de 78 miliarde de euro, care a evitat falimentul ţării.

Pensionara, fost funcţionar public, a reclamat faptul că măsura a constituit o încălcare a dreptului său de proprietate.

CEDO a respins însă această argumentare, estimând că ‘măsurile luate de Portugalia au fost proporţionale cu scopul legitim, care consta în obţinerea unei redresări economice pe termen mediu’.

Potrivit judecătorilor CEDO, reclamanta ‘nu a suferit o pierdere de venituri importantă’, iar reducerea pensiei a avut ‘un caracter limitat şi temporar’.

Decizia guvernului, ‘adoptată într-o situaţie economică extremă ca măsură tranzitorie, corespundea în mod evident interesului general’, a mai estimat Curtea Europeană.

Guvernul portughez a încercat permanentizarea din 2015 a tăierilor de pensii prin introducerea unui nou impozit de 2%-3,5% asupra pensiilor de peste 1.000 de euro, care să înlocuiască tăierile temporare în vigoare din 2011.

Proiectul a fost respins de Curtea Constituţională, care a considerat măsura ‘neintegrată în cadrul unei reforme structurale coerente care să asigure echitatea între generaţii’. În consecinţă, guvernul a decis să impoziteze doar pensiile de peste 4.611 euro, cu 15%.

O reformă globală a sistemului de pensii în Portugalia a fost amânată până după alegerile legislative programate pentru 4 octombrie.