Orice indiciu al unei redresări ar fi o veste bună pentru Banca Centrală Europeană, care a demarat în 9 martie mult aşteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste, scrie Agerpres.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat în martie la 54,1 puncte, de la 53,3 puncte luna precedentă, potrivit unei estimări preliminare a companiei Markit, cu sediul la Londra. Indicatorul Markit din această lună se află la cel mai ridicat nivel din mai 2011. Analiştii se aşteptau la un avans de până la 53,6 de puncte. Un indicator PMI de peste 50 de puncte indică o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.
De asemenea, Markit a anunţat că în primul trimestru din acest an prognozele indică un avans de 0,3% al economiei zonei euro, sub avansul de 0,4% estimat de analişti.
În trimestrul patru din 2014, PIB-ul zonei euro a înregistrat o creştere de 0,3% şi Markit se aşteaptă la un ritm similar în primele trei luni din 2015. Germania conduce redresarea regiunii, iar decizia Băncii Centrale Europene de a lansa măsuri de relaxare cantitativă a îmbunătăţit încrederea companiilor. Analiştii se aşteaptă la un avans al economiei zonei euro de 0,4% în perioada ianuarie-martie 2015.
‘Există indicii că avansul a fost stimulat de măsurile BCE deşi ele au fost lansate într-un moment în care exista deja creştere, în timp ce consumatorii au beneficiat de preţul mai scăzut al ţiţeiului’, a declarat Chris Williamson, economist al Markit.
Analiştii consideră că programul BCE de relaxare cantitativă şi declinul preţului ţiţeiului vor stimula economia zonei euro în acest an.