Ritmul de creştere în economiile avansate se stabilizează – OECD

Perspectivele pentru majoritatea economiilor avansate se stabilizează, deşi Germania şi Japonia arată semne de încetinire, potrivit unui raport publicat luni de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), transmite Reuters.
Economica.net - lun, 11 aug. 2014, 11:37
Ritmul de creştere în economiile avansate se stabilizează - OECD

Indicatorul compozit CLI calculat de OECD pentru cele 33 de state membre ale organizaţiei s-a menţinut în iunie la 100,5 puncte, depăşind media pe termen lung de 100 de puncte.

Indicatorul sugerează că ritmul de creştere al economiei în statele dezvoltate este stabil. Indicatorul s-a menţinut la 100,5 puncte din februarie.

Totuşi, avansul încetineşte în Germania, unde indicatorul a scăzut la 100,2 puncte în mai, de la 100,4 puncte în mai, şi în Japonia, unde s-a înregistrat un declin de la 100,4 puncte la 100,1 puncte. În Italia, indicatorul compozit CLI a urcat în iunie la 101,7 puncte, de la 101,6 puncte în mai.

În rândul marilor economii emergente, indicatorul pentru China s-a menţinut neschimbat, în timp ce în India şi Rusia au înregistrat o creştere uşoară.

În SUA, indicatorul compozit CLI s-a menţinut în iunie la 100,5 puncte, în timp ce în zona euro s-a păstrat la 101 puncte.

În mai, Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare şi-a redus estimările privind ritmul de creştere înregistrat de economia mondială, în condiţiile în care avansul înregistrat de China şi alte economii emergente a început să încetinească.

Potrivit OECD, economia mondială va înregistra în 2014 o creştere de 3,4%, faţă de un avans de 3,6% cât preconiza în luna noiembrie a anului trecut. În schimb, pentru 2015, OECD şi-a menţinut estimările de creştere la 3,9%.

În cazul Chinei, OECD şi-a redus estimările de creştere pentru acest an până la 7,4%, de la 8,2% în noiembrie. De asemenea, OECD şi-a revizuit şi estimările pentru economia americană care ar urma să crească cu 2,6% în acest an, faţă de un avans de 2,9% cât estima în luna noiembrie. În ceea ce priveşte economia zonei euro, OECD estimează că aceasta va reveni pe creştere după trei ani de contracţie, pentru 2014 fiind anticipat un avans al PIB de 1,2% urmat de o creştere de 1,7% în 2015.

În acest context, OECD a cerut băncilor centrale să menţină o politică monetară relaxată, făcând o referire specială la Banca Central Europeană. Evidenţiind contrastul dintre zona euro şi SUA, OECD a apreciat că Banca Central Europeană trebuie să continue să reducă dobânda de bază şi să fie pregătită să adopte măsuri neconvenţionale, în timp ce Rezerva Federală americană ar trebui să se pregătească pentru oprirea achiziţiilor de obligaţiuni în acest an.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 33 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Te-ar mai putea interesa și
După demisia lui Carlos Tavares, Stellantis e condusă de un comitet executiv, prezidat de John Elkann
După demisia lui Carlos Tavares, Stellantis e condusă de un comitet executiv, prezidat de John Elkann
Condus de președintele John Elkann, Stellantis, proprietarul a 14 mărci, inclusiv Fiat, Jeep și Ram, acționează rapid pentru a demonta moștenirea fostului său CEO și a repara relațiile cu......
Director Daimler Truck: Transportul autonom aduce beneficii tuturor. Miturile sunt contrazise de realitate
Director Daimler Truck: Transportul autonom aduce beneficii tuturor. Miturile sunt contrazise de realitate
Joanna Buttler, Head of Global Autonomous Technology Group la Daimler Truck, explică de ce multe dintre acuzele aduse deplasării ...
Danezii de la FirstFarms A/S investesc 10,7 milioane de euro în dublarea capacității din silozuri și extinderea suprafeței irigabile cu 700 de hectare
Danezii de la FirstFarms A/S investesc 10,7 milioane de euro în dublarea capacității din silozuri și extinderea suprafeței ...
Compania daneză FirstFarms A/S, ce va ajunge la exploatații de 7.330 de hectare în 2025, și-a bugetat investiții de ...
Marii perdanți ai licitației CfD pentru regenerabile. Ce proiecte în fotovoltaic au avut giganții și ce prețuri au cerut
Marii perdanți ai licitației CfD pentru regenerabile. Ce proiecte în fotovoltaic au avut giganții și ce prețuri au cerut
Companii mari din energie sunt pe lista perdanților la prima licitație CfD pentru regenerabile din istoria României, prin ...