‘În aceşti ultimi cinci ani a existat o reducere constantă a ansamblului de focoase nucleare din lume’, a subliniat grupul de experţi în raportul său anual consacrat puterilor nucleare mondiale. ‘Diminuarea este mai presus de orice legată de Rusia şi Statele Unite ale Americii, care continuă să reprezinte împreună peste 93% din întreg arsenalul nuclear’, a afimat el.
Numărul de focoase nucleare din lume se ridica la 16.300 în 2014, faţă de 17.270 în 2013, în timp ce în 2011 existau 20.530, faţă de 22.600 în anul precedent. Pe de altă parte, SIPRI a avertizat că această scădere nu este sinonimă cu un angajament real al puterilor nucleare de a renunţa la arsenalele lor.
Statele Unite ale Americii şi Rusia deţineau 7.300 şi respectiv 8.000 de focoase nucleare la începutul anului, conform institutului. ‘Încă o dată în acest an, statele dotate cu arme nucleare au adoptat puţine măsuri pentru a face dovada unei dorinţe reale de a renunţa la arsenalul lor nuclear’, au declarat cercetătorii Shannon Kile şi Phillip Patton Schell, citaţi în raport.
‘Programele de modernizare pe termen lung în curs în aceste state indică faptul că, din punctul lor de vedere, armele nucleare vor rămâne elemente ancorate profund în calculele strategice’; au continuat ei. În timp ce principalele două puteri nucleare continuă să îşi reducă arsenalul, alte ţări, precum Marea Britanie şi Franţa, au menţinut un arsenal de 225, respectiv 300 de focoase nucleare