Rivalitate în problema combaterii încălzirii globale, între ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare
‘Eforturile noastre de atenuare a schimbărilor climatice sunt mai mari decât ale ţărilor dezvoltate’, a declarat Prakash Javadekar, ministrul mediului din India, după o întâlnire cu omologii săi din Brazilia, China şi Africa de Sud, desfăşurată vinerea trecută la New Delhi.
Brazilia, Africa de Sud, India şi China (BASIC), mari emiţătoare de gaze cu efect de seră, formează un bloc important în negocierile internaţionale privind schimbările climatice. Ţările BASIC şi naţiunile dezvoltate nu se înţeleg de ani de zile şi întâmpină dificultăţi în a ajunge la un acord în acest domeniu, scrie BBC.
‘Noi vom continua acţiunile voluntare de reducere a emisiilor de carbon şi de creştere a eficienţei energetice, de la 25% la 50%. Vrem ca ţările dezvoltate să-şi ţină şi ele promisiunile’, a spus ministrul indian.
Comentariile intervin înaintea unei reuniuni importante privind climatul, la nivel de şefi de stat şi de guvern, ce va avea loc la 23 septembrie la sediul ONU din New York. Însă un membru al comisiei pentru mediu a Parlamentului European susţine că cifrele arată un tablou diferit.
‘Cel mai recent raport al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) privind emisiile de gaz cu efect de seră spune clar că ţările dezvoltate au redus mai mult decât ţările în curs de dezvoltare atunci dacă ne raportăm la acelaşi nivel de referinţă’, a spus oficialul, sub acoperirea anonimatului.
Raportul din 2013 arată că ‘între 2000 şi 2010, cota de emisii globale de dioxid de carbon a ţărilor dezvoltate a scăzut de la 51,8% la 40,9%, în timp în ţările în curs de dezvoltare emisiile au crescut de la 48,2% la 59,1%’.
Negocierile anterioare, mai ales la summit-ul de la Copenhaga din 2009, au eşuat în parte din cauza poziţiilor divergente ale ţărilor dezvoltate ş economiile care se dezvoltă rapid, precum China şi India, aminteşte BBC.
Ţările BASIC au susţinut că nu ar trebui să li se ceară reduceri obligatorii ale emisiilor, pentru că acum e rândul lor să accelereze dezvoltarea şi combaterea sărăciei. Ele au insistat că ţările dezvoltate au ‘responsabilitatea istorică’ să susţină povara reducerii gazelor cu efect de seră având în vedere emisiile lor de carbon din timpul revoluţiei industriale.
China se află în fruntea listei principalilor emiţători de dioxid carbon din lume, urmată de Statele Unite şi India.
În ultimul său raport, Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), principalul organism al ONU în domeniul ştiinţei climatice, a declarat că sistemele naturale au fost deja afectate de încălzirea globală. Volumul dovezilor ştiinţifice privind efectele încălzirii aproape că s-a dublat de la ultimul raport din 2007, afirmă acesta, subliniind că se teme de impactul tot mai mare al schimbărilor de climă asupra oamenilor.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, creşterea temperaturii medii globale ar trebui limitată la două grade peste nivelul dinaintea revoluţiei industriale, pentru a evita schimbări climatice periculoase. Pentru a atinge acest scop, ei cred că emisiile globale de dioxid de carbon ar trebui să atingă curând nivelul maxim şi să scadă drastic. Dar mai multe rapoarte au arătat că gazele cu efect de seră care captează căldura pe Pământ cresc invariabil.
La începutul acestui an, preşedintele american, Barack Obama, a propus o nouă lege pentru a reduce emisiile de carbon cu 30% până în 2030, fiind vizate în principal centralele electrice pe bază de cărbune.
Uniunea Europeană s-a oferit şi ea să crească procentul de reducere a emisiilor de la 20% la 30% până în 2020 dacă alte ţări care sunt surse majore de emisii din lumea dezvoltată şi în curs de dezvoltare îşi asumă partea lor echitabilă în efortul global de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
După ce Statele Unite au descoperit gaze de şist şi după recesiunea economică, ele au arătat că emisiile lor au scăzut, dar nu este adevărat. Şi Europa trebuie să facă mai mult decât face acum, a replicat Javedekar.
Deşi China şi India susţin că fac ceea ce pot pentru a emite mai puţine gaze poluante în timp ce-şi intensifică activităţile de dezvoltare, mai multe studii au arătat că emisiile de dioxid de carbon continuă să crească vertiginos. La rândul lor, ţările dezvoltate susţin că fără reduceri obligatorii şi semnificative din partea unor emiţători majori precum China şi India, problema schimbărilor climatice nu poate fi rezolvată. Câtă vreme cele două blocuri rămân în conflict, va fi dificil ca anul viitor să se ajungă la un acord global semnificativ privind climatul, comentează BBC.
ONU găzduieşte la 23 septembrie un summit ce are drept scop mobilizarea voinţei politice pentru încheierea unui acord global 2015 în vederea combaterii schimbărilor climatice.