Rivalul lui Obama, campion al delocalizărilor de locuri de muncă în China şi India, în anii ’90
Pe baza unor documente oficiale, Washington Post explică faptul că Bain Capital, fondat şi condus timp de 15 ani de către Romney, a investit masiv în societăţi specializate în crearea de unităţi call center în străinătate.
„Bain (Capital) nu era, cu siguranţă, firma care conta cel mai mult în sectorul delocalizărilor, dar a început (această activitate) foarte devreme”, precizează cotidianul.
Aceste dezvăluiri îl pun în dificultate pe viitorul adversar al lui Barack Obama în alegerile prezidenţiale din noiembrie. Romney îşi construieşte mesajul în jurul promisiunii creării de locuri de muncă, insistând asupra experienţei pe care a acumulat-o în perioada în care a activat în sectorul privat.
Echipa de campanie a lui Obama nu a întârziat să reacţioneze la informaţiile publicate de Washington Post, denunţând o „ipocrizie stupefiantă” de care ar da dovadă candidatul republican.
Mitt Romney „îşi face campanie prin Statele Unite dând asigurări că vrea să protejeze şi să promoveze locurile de muncă în această ţară. Dar (…) tocmai aflăm că a făcut avere oferind consiliere întreprinderilor despre cea mai bună modalitate de delocalizare a locurilor de muncă în China şi India„, a denunţat într-un comunicat David Axelrod, principalul strateg de campanie al preşedintelui american.
Bain Capital se află într-un proces de achiziția a 50% dintr-o companie japoneză, Jupiter Shop Channel Co, pentru care va plăti 1 miliard de dolari, scrie Bloomberg. Jupiter Shop intenționează să se extindă în Asia, pe fondul creșterii clasei mijlocii. Canalul de telviziune al companiei, care marketează produse precum electrocasnice și cosmetice către milioane de gospodării, controlează 30% din piața japoneză de shopping televizat.
Bain a fost fondată în 1984 de Romney și partenerii de la firma de consultanță Bain & Co. și administrează active de peste 60 de miliarde de dolaroi. Anul trecut, firma a încheiat 33 de tranzacții în valoare de 15,3 miliarde dolari, inclusiv preluarea operatorului de restaurante Skylark Co. din Tokyo, într- tranzacție care s-a ridicat la 3,4 miliarde dolari.