RMGC îl dă în judecată pe fostul director IGR Ştefan Marincea pentru defăimare
„Compania respinge ferm acuzaţiile defăimătoare, care au adus atingere dreptului la reputaţie şi dreptului la propria imagine, referitoare la falsificarea hărţilor bazinului Văii Corna. Aceste afirmaţii sunt complet nefondate şi calomnioase. Despăgubirile civile solicitate în instanţă sunt absolut simbolice – 100 Ron”, se arată în comunicatul RMGC.
Reprezentanţii companiei mai spun că „RMGC are cel mai mare respect pentru toate instituţiile statului şi pentru experţii acestora”. „Când se fac însă afirmaţii de natură să prejudicieze grav reputaţia companiei, avem obligaţia să contracarăm aceste afirmaţii pe toate căile legale disponibile”, adaugă aceştia.
RMGC a folosit harta geologică achiziţionată de la IGR, făcând dovada în acest sens cu exemplarul original. Harta a fost întocmită de IGR în anul 1979, la scara 1:50.000, se precizează în comunicat. Compania a folosit de asemenea harta geologică întocmită de Facultatea de Geologie a Universităţii Bucureşti.
„Respingem categoric acuzaţia falsificării vreuneia dintre hărţi, acuzaţie formulată de către fostul director general al IGR”, mai spun reprezentanţii RMGC.
În calitate de director general al IGR, Ştefan Marincea a fost audiat, pe 8 octombrie, la Comisia specială pentru proiectul de la Roşia Montană din Parlament, el criticând proiectul de exploatare minieră, spunând că este „de nota cinci” şi că ar trebui modificat substanţial şi adaptat la practicile europene.
„Susţin cu argumente ştiinţifice că modul de prezentare a analizelor de către companie este viciat. Nu este un organism al statului român care să verifice aceste analize. (…) S-a vorbit de absenţa faliilor, un predecesor al meu care a semnat că nu există falie. În trei hărţi ale companiei sunt burduşite de falii. Am freatic şi falii, nu pot să pun deşeuri periculoase”, a mai declarat Marincea la comisie.
Totodată, el a spus că proiectul „nu este în avantajul statului român”, presupunând costuri uriaşe după exploatare.
Ştefan Marincea a fost ulterior demis din funcţia de director general al Institutului Geologic al României.
Ministerul Educaţiei a transmis că Marincea a fost schimbat din funcţie din cauza „modului defectuos în care a gestionat şi a comunicat public rezultatele cercetărilor” privind cutremurele din Galaţi.