Roaming între România și Rep. Moldova, după primul an de acord: creșteri de 20 pentru traficul de internet

ANCOM și ANRCETI au publicat astăzi Raportul comun după primul an de aplicare a Acordului de roaming între România și Republica Moldova. Raportul arată creșterile spectaculoase ale traficului de internet în roaming în 2022, de 20 de ori în cazul utilizatorilor din Republica Moldova găzduiți în roaming în România, respectiv de aproape 3 ori, în cazul utilizatorilor din România găzduiți în roaming în Republica Moldova. Primul an al Acordului marchează totodată creșteri importante ale traficului de telefonie în roaming între cele două state.
Lidia Neagu - vin, 07 iul. 2023, 14:58
Roaming între România și Rep. Moldova, după primul an de acord: creșteri de 20 pentru traficul de internet

Creșterea traficului de roaming bilateral a fost consecința ieftinirii tarifelor acestor servicii, realizată de operatorii din cele două state în aplicarea Acordului. Astfel, în Republica Moldova, utilizatorii de roaming cu România s-au bucurat de o scădere esențială și rapidă a tarifelor prin aplicarea ”roamingului ca acasă” cu România. În România, reducerile tarifelor pentru roamingul cu Republica Moldova au fost mari, în special pentru internetul în roaming (-65%).

Conform raportului, costul coşului mediu de consum în roaming în cele 2 state a scăzut cu aproape 70% în cazul utilizatorilor din Republica Moldova şi cu 30% în cazul celor din România.  

În ceea ce privește apelurile internaționale bilaterale, reducerile tarifelor au fost, cu unele excepții, sub așteptări în ambele state, astfel că evoluția consumului a fost modestă: creşteri de 25-27% în volum (număr de minute), depăşite însă de creşterile numărului de utilizatori unici care au efectuat astfel de apeluri în 2022 (creşteri de 32-46%). Astfel, consumul mediu de apeluri internaționale/utilizator a scăzut, în ambele state. 

Cele două autorități de reglementare vor continua monitorizarea și raportarea evoluțiilor și efectelor Acordului.

Guvernele României și al Republicii Moldova au semnat pe 11 februarie 2022 un Acord privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state. Acordul a intrat în vigoare pe 25 martie 2022 și este pus în aplicare cu sprijinul cu sprijinul Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) din Republica Moldova, respectiv cu sprijinul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), în România.

Acordul urmărește să creeze cadrul de colaborare între cele două state în scopul reducerii sustenabile a tarifelor de furnizare, pe piața cu amănuntul, a serviciilor de roaming internațional: voce, SMS și date, respectiv a celor de apeluri internaționale între cele două state.

Te-ar mai putea interesa și
De ce a semnat OMV Petrom cu nemții de la Uniper contractul de vânzare a gazelor din Marea Neagră
De ce a semnat OMV Petrom cu nemții de la Uniper contractul de vânzare a gazelor din Marea Neagră
OMV Petrom, unul dintre titularii blocului Neptun Deep din Marea Neagră românească, alături de compania de stat Romgaz, spune că practica de a contracta în avans gazele care urmează să fie......
Credit Europe Bank SA a finalizat procesul de fuziune cu banca-mamă
Credit Europe Bank SA a finalizat procesul de fuziune cu banca-mamă
Credit Europe Bank (România) SA a finalizat procesul de fuziune cu banca-mamă Credit Europe Bank NV, iar începând cu ...
Deși prețurile locuințelor din România nu au crescut în ritmul din alte țări estice, chiriile rămân mai accesibile
Deși prețurile locuințelor din România nu au crescut în ritmul din alte țări estice, chiriile rămân mai accesibile
Creșterea salariilor medii într-un ritm mai rapid decât majorarea prețurilor a îmbunătățit accesibilitatea locuințelor ...
Ce preţuri vor plăti români pentru energie electrică şi gaze după 1 aprilie 2025 – Trei scenarii pentru facturile populației (AEI)
Ce preţuri vor plăti români pentru energie electrică şi gaze după 1 aprilie 2025 – Trei scenarii pentru facturile ...
Anul 2025, pe lângă multiplele schimbări fiscale şi creşteri de taxe, vine şi cu întrebări referitoare la preţurile ...