Şeful Băncii Mondiale a avertizat că necesitatea unei astfel de noi instituţii scoate în evidenţă pericolul ca organizaţiile multilaterale existente să nu reuşească să ofere sprijin marilor state emergente, se arată într-un articol apărut în publicaţia britanică „Financial Times” (FT).
De asemenea, Robert Zoellick a afirmat că împingerea unor state emergente, ca Brazilia şi China, în afara sistemului Băncii Mondiale şi forţarea lor pentru a căuta în alte locuri resurse ar fi „o greşeală de proporţii istorice”.
Banca Mondială sprijină crearea unei bănci a statelor BRICS aşa cum a făcut cu Banca Islamică de Dezvoltare şi Fondul Opec, pentru a ajuta la construirea unor capacităţi de finanţare şi analiză.
Dacă statele BRICS „decid că vor un alt vehicul de finanţare – bine. Hai să înţelegem cum vom lucra cu asta … Sunt îndeajuns de economist ca să nu fiu monopolist’, a afirmat şeful Băncii Mondiale. Acesta a adăugat: ‘India vrea bani. China vrea să fie văzută ca un partener bun şi ar putea dori să-şi internaţionalizeze moneda naţională, yuanul. Brazilia vrea să fie asociată cu conceptul şi-ar putea anexa propria sa bancă de dezvoltare”.
Săptămâna trecută, la summitul de la New Delhi, premierul Indiei, Manmohan Singh, şi liderii Hu Jintao (China), Dilma Rousseff (Brazilia), Dmitri Medvedev (Rusia) şi Jacob Zuma (Africa de Sud) au analizat ideea înfiinţării unei astfel de bănci. Întâlnirea liderilor BRICS a reprezentat primul pas spre crearea unei bănci pentru pieţele emergente, într-un moment în care liderii BRICS au cerut mai multă finanţare de la Banca Mondială pentru proiecte de infrastructură. De asemenea, liderii BRICS au cerut reformarea FMI pentru a majora capacitatea de creditare.