ROBOR creşte din nou
ROBOR la trei luni a crescut la 3,31%, faţă de 3,29%, nivelul din şedinţă consecutivă.
ROBOR la şase luni a crescut la 3,44%, faţă de 3,43%, nivelul din şedinţa precedentă. Primele patru bănci din sistemul bancar lucrează cu dobânzi legate de indicele de referinţă Robor la 6 luni.
Pe 3 august 2018, ROBOR 3M era cotat la 3,47%, iar ROBOR 6M era la 3,53%.
La sfârşitul lunii mai (31 mai 2018), ROBOR 3M era cotat la 2,94%, iar indicele ROBOR 6M era situat la 3,00%.
Analiştii din piaţă şi logica economică susţin că majorarea ROBOR, cel puţin în cazul indicelui la 3 luni, nu poate depăşi nivelul de 3,5%, care este la ora actuală nivelul ratei Lombard (n.a.- nivelul dobânzii la care băncile comerciale se pot împrumuta de la BNR, gajând împrumutul cu titluri de stat).
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.
BCR, Banca Transilvania, BRD şi Raiffeisen Bank sunt primele patru bănci din sistem din punct de vedere al activelor deţinute care acordă împrumuturi ipotecare sau de nevoi personale cu dobânda legată de Robor 6M. În cazul persoanelor juridice, împrumuturile, majoritare de tip revolving, au dobânda legată de Robor 3M.
Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.