Firmele din România și-au luat deja roboți care te angajeaza. Povestea robotului Arya, care se ocupă de tine de la recrutare până la lichidare

Firmele din România, mai ales cele cu recrutări și plecări frecvente, au început să folosească roboți în departamentele de resurse umane. Robotul le arată candidatul, robotul face angajarea lui în sistemul firmei. Robotul îi face și lichidarea, când muncitorul pleacă din firmă. La ce mai e nevoie de experți în HR? Fac ce visau în facultate: se uită la om. ECONOMICA.NET a întrebat experții unei companii care folosesc un astfel de robot. Ei l-au denumit Arya, după personajul din Game of Thrones.
Ionut Tudorica - joi, 03 dec. 2020, 19:26
Firmele din România și-au luat deja roboți care te angajeaza. Povestea robotului Arya, care se ocupă de tine de la recrutare până la lichidare

 “Nu ne place să muncim anapoda, iar în HR sunt foarte multe chestii repetitive.”Iar pentru asta ne-am luat un robot, iar departamentul de HR se poate ocupa acum de ce e valoros să se ocupe: calitatea angajaților”, a spus pentru ECONOMICA.NET Ana Andrei, manager de resurse umane, care s-a ocupat de introducerea robotului Arya (nume inspirat din seria Game of Thrones) în firma pentru care lucrează, Provident.

Compania face non-stop recrutări, pentru că specificul i-o dictează, munca fiind făcută în teren, în întreaga țară, de agenți de vânzări. De aceea e o prezență constantă pe toate site-urile de recturare. Prima sarcină a robotului este să scape departamentul HR de centralizarea candidaților. Robotul adună candidaturile, din toate sursele, și le pune un singur loc. Este prima fază dintr-un lung șir în care robotul Arya se ocupă de job-ul unui om. 

“În momentul în care pe o platformă de recrutare apare un candidat Arya îl centralizează, ni-l arată, și daca dupa etapele de interviu, îi spunem că l-am angaja, începe să pregătească documentele pentru angajare. De la ofertă, contract, toate acordurile GDPR, fișa pentru examenul de medicina muncii. Și introduce informația în sistemul nostru”, spune Ana Andrei. 

Ea a ținut să spună că robotul nu evaluează CV-uri și că interviurile se țin cu oameni reali, angajați ai biroului de HR. “Nu e un AI, deocamdată”, a spus expertul HR. 

După angajare, robotul face independent partea de raportare periodică la ANOFM sau AJOFM, o chestiune subliniată insistent de reprezentantul HR al companiei. 

Îți face și lichidarea

“După ce am lansat toată povestea asta, am adăugat ulterior partea de fișă de lichidare și plecarea. Adică în momentul în care un contract încetează, Arya începe și pregătește documentele de plecare și închide dosarul de angajare în sistem, inclusiv  nota de lichidare. 

Nota asta de lichidare este ‘preferata’ mea. Este o foaie pe care tu trebuie să obții semnături de la mai multe departamente. Deconturi neînchise la financiar, zile de concediu neluate. Minunăția aceea de fișă printată care trebuie plimbată pe la fiecare departament care trebuie să îți dea cu subsemnatul. Și mai e și în două exemplare. O fișă cu semnături să rămână la angajat, alta să meargă la resurse umane. O bătaie de cap în toată regula. Robotul ce face? Plimbă informația pe mail pe la fiecare departament care trebuie să îți dea input. Responsabilul din departamentul respectiv primește un mail în care trebuie să spună da e OK. Dacă nu e totul în regulă, are un câmp în care introduce observații. Robotul, la final, după ce a centralizat toată informația, o scoate pe o foaie în care sunt toate OK-urile. Doar o semnez fizic pentru că așa cere legea. Întârziam întotdeauna cu fișele astea din diverse motive. Acum, pe lângă că scap de bătaia de cap, are și o trasabilitate mult mai bună”, descrie Ana Andrei.

Nu a înlocuit oamenii, i-a împins să facă altceva

Introducerea robotului a eliminat așadar sarcinile repetitive ale biroului de HR. Ce mai face atunci angajatul din HR? Pleacă acasă? Da, dar nu de tot.  “Efectul de profunzime a fost unul neașteptat. În loc să scadă numărul de angajați ai firmei care se ocupă de resurse umane, a crescut. Dar iată în ce mod. Dacă la început firma avea doi angajați dedicați pentru rectutare la centru, aceștia s-au transformat în trei și au migrat către teritoriu, unul pentru ficare zonă geografică a României. Pentru că munca de HR a devenit ce toată lumea se gândește că e. Intervievarea și evaluarea oamenilor care vor să se angajeze în companie”, spune stăpânul Aryei. 

Mai spune care e valoarea adusă de robot. Salvează foarte multe ore de muncă productivă. În alt fel se poate ocupa un departament de partea calitativă a lucrurilor după ce scapă de sarcini repetitive care nu implică gândire, ci doar timp și plictiseală.

“Poate să ruleze două minute pe zi sau poți să îl încarci la maximum, adică inclusiv să-l programezi pe timp de noapte. Vreau să plec la ora 18.00, de la ora 18:00 intri și îmi faci mie niște lucruri pe care ți le-am programat eu la ora respectivă. Nu are liber de Sărbători”, a conchis specialista HR. 

Cât produce robotul

Reprezentanții firmei spun că robotul Arya “salvează” prin task-urile pe care le face circa 8 ore pe zi, prin muncile repetitive făcute de departamentul HR. Asta înseamnă 2.920 de ore de muncă pe an. 

De asemenea zic că a fost o premieră în lumea de HR din România, dat fiind că a reușit să preia procesul complet de inserție (onboarding) a unui angajat nou în companie. Specificul situației e că de obicei firmele cumpără roboți de acest gen mai ales pentru contabilitate. Roboții de HR nu au mare căutare deocamdată pentru că în piață există o reținere când e vorba de operarea automată a chestiunilor de resurse umane.  

Până acum robotul a avut zero greșeli în procesul de onboarding și a făcut 100% dintre angajări corect. El a fost activat în 2019, iar pe urma experienței, compania a introdus patru noi roboți, în special în finance. 

Cât costă un robot de HR

Ca ordin de mărime un astfel de robot costă undeva de la de la 3.000 la 15.000 de euro, funcție de complexitate. Platforma pe care el a fost dezvoltat aparține “Unicornului românesc” UiPath, unde costă “la gol” în jur de 1.500 de euro. Dar UiPath oferă doar platforma, nu fac programarea robotului în firmă. De asta se ocupă în general alte firme, care setează robotul pentru nevoile specifice “angajatorului”. Firma care a discutat cu noi spune că a preferat să se ducă spre partea superioară a prețului, având nevoie de operații complexe.

Te-ar mai putea interesa și
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci când deficitul bugetului consolidat va coborî sub 5% din PIB, adică......
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare ...
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...