Potrivit sursei citate, angajatii cel mai putin calificati vor fi cei mai afectati, iar acest lucru se va produce într-o maniera extrem de inegala de la o tara la alta sau chiar în aceeasi tara.
Robotii au luat deja locul a milioane de oameni în industrie si acest lucru se întâmpla tot mai frecvent în servicii, datorita progreselor în analiza vizuala, de recunoastere a vocii sau învatare automata, tot atâtea aspecte ale inteligentei artificiale, noteaza firma de analiza si consultanta.
Studiul survine în conditiile în care dezbaterea revine cu regularitate asupra avantajelor economice, dar si asupra pericolelor pentru locurile de munca pe care le reprezinta masinile autonome, felurile de mâncare pregatite de roboti sau omniprezenta sistemelor robotizate în fabrici sau în centrele de logistica.
Numerosi experti afirma ca, în timp ce automatizarea contribuie în general la crearea de locuri de munca, ea a condus si la o diviziune între locurile de munca calificate si cele mai putin calificate, lasând multi angajati fara slujba.
La rândul sau, studiul Oxford Economics estimeaza ca actualul val de „robotizare” va spori productivitatea si cresterea economica, creând în acelasi timp tot atâtea locuri de munca câte va desfiinta.
Expertii sai estimeaza ca economia globala ar putea genera pâna la 5.000 de miliarde de dolari pâna în 2030 ca urmare a cresterii productivitatii datorita robotizarii.
Studiul dezvaluie de asemenea ca „robotii vor fi din ce în ce mai prezenti în comert, sanatate, industria hoteliera si restaurante, în transport, dar si în constructii si agricultura”.