ROCA Industry raportează în primele 9 luni ale acestui an o cifră de afaceri de 517 milioane lei, în creștere cu 9% față de 2023 și EBITDA cu 48% peste valoarea din 2023

15 11. 2024
Ionut Bidea_CEO ROCA Industry

În primele 9 luni ale anului, companiile producătoare de materiale de construcții ale holdingului au înregistrat o valoare cumulată a EBITDA de 59,5 milioane RON, respectiv o creștere cu 48% față de perioada similară, un rezultat ce reflectă eficiența măsurilor de optimizare și alinierea strategică a operațiunilor, precum și eforturile echipelor comerciale.

Având în vedere mizele majore de dezvoltare a sectorului industrial local în următorii ani, holdingul aplică o strategie de creștere concentrată pe trei domenii esențiale: investiții pentru viitor, inițiative de transformare și digitalizare, precum și focus strategic pe cercetare și dezvoltare. Această abordare evidențiază capacitatea holdingului de a genera valoare pentru întregul portofoliu gestionat.

ROCA Industry a obținut aceste rezultate într-un context economic cu provocări multiple, indicele lucrărilor de construcții rezidențiale înregistrând o scădere cu peste 23% în primele 8 luni din 2024, comparativ cu  aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor INS. În primele nouă luni din 2024, numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a crescut cu 3,3% față de 2023, reflectând o ușoară revenire după scăderea abruptă de 23,5% din 2023 (9M) comparativ cu 2022, dar nivelul actual rămâne semnificativ sub cel din urmă cu doi ani, evidențiind un efect de bază pronunțat și o recuperare incompletă a sectorului.

„Rezultatele în creștere raportate la finalul T3 2024 ne confirmă direcția strategică,demonstrând că aplicăm lecțiile valoaroase învățate pe parcurs. Într-un context de piață care rămâne complicat, ROCA Industry câștigă cotă de piață și profitabilitate, ceea ce validează succesul modelului nostru de holding bazat pe creștere sustenabilă și eficientizare continuă. Am elaborat o strategie clară împreună cu echipele de management, axată din punct de vedere operațional pe investiții pentru viitor, transformare digitală și accent pe cercetare-dezvoltare, direcții cheie pentru a dezvolta campioni regionali”, a declarat Ionuț Bindea, CEO ROCA Industry.

Performanță în creștere pentru companiile din portofoliul ROCA Industry

BICO Industries (deținere 60%), lider în producția de plasă din fibră de sticlă la nivelul Europei de Est și al treilea cel mai mare producător din UE, raportează o cifră de afaceri de 173,4 milioane RON, în creștere cu 11,7% față de 9L 2023. EBITDA a atins valoarea de 16,9 milioane RON, de patru ori mai mare, conservând avansul dobândit în primul semestru din 2024. Din punct de vedere comercial, prin creșterea vânzărilor pe piața interna, precum și a optimizărilor operaționale care au generat marjă comercială crescută, a făcut față provocărilor generate de diminuarea agresivă a cererii la nivelul Spațiului Economic European.

EVOLOR (deținut integral) își consolidează poziția ca unul dintre cei mai mari jucători din industria producției de vopsele și lacuri, atingând o cifră de afaceri de 84,6 milioane RON, în creștere cu aproape 6% față de aceeași perioadă a anului 2023. Ca urmare a creșterii cheltuielilor de marketing, al căror efect se estimează că va fi observat în vânzările din perioada următoare, dar și a cheltuielilor cu salariile, EBITDA a atins o valoare de 10,1 milioane RON în T3 2024, cu 27% sub nivelul anului 2023, un an excepțional pentru companie. Creșterea sustenabilă a companiei continuă cu finalizarea operaționalizării secției de tencuieli decorative în noua fabrică de pe platforma Oltchim, care va crește cu 15% capacitatea de producție.

Cu procesul de fuziune în curs de derulare, Eco Euro Doors (deținere 100%), cel mai mare producător român de uși pentru construcții rezidențiale și Workshop Doors (deținere 100% din octombrie 2024), al doilea producător pe piața ușilor de interior din regiune, vor forma un jucător regional consolidat. Împreună, aceste două companii au generat o cifră de afaceri de 79,5 milioane RON, în ușoară scădere față de 9L 2023, și o EBITDA de 18 milioane RON, cu 37% peste nivelul anului trecut, evoluție datorată și beneficiilor generate de sinergiile create între cele două companii și de continuarea eforturilor de optimizare a costurilor EED.

DIAL (deținere 100%), unul dintre cei mai mari producători de produse din fir metallic, înregistrează o creștere de 34% a cifrei de afaceri, ajungând la 55,1 milioane RON. Și performanța operațională menține trendul de creștere din prima parte a anului, cu un avans de 87% în 9L 2024, valoarea EBITDA atingând 6,3 milioane RON. Toate aceste rezultate au fost posibile în principal pe fondul volumului crescut al vânzărilor pe cele mai multe categorii de produse ca urmare a implementării strategiei comerciale prin lansarea de produse noi, maximizarea canalelor existente și identificarea unor noi canale de vânzări, implicit prin dezvoltarea zonei de export, corelarea producției cu nevoile identificate pe zona de vânzări și optimizări aduse de departamentul de achiziții.

ELECROPLAST (deținere 99.9998%), unul dintre cei mai importanți producători de cabluri electrice, raportează o cifră de afaceri de 124,7 milioane RON, cu 5,3% peste nivelul perioadei similare a anului 2023. Valoarea EBITDA este în creștere cu 46%, ajungând la nivelul de 8,2 milioane RON. Compania, aflată în proces de consolidare, derulează un proiect de investiții de peste 9 milioane EURO pentru retehnologizarea fabricii și își extinderea prezența în proiecte de infrastructură feroviară de amploare.

ROCA Industry, holding deținut majoritar de compania de private equity ROCA Investments, reprezintă primul pilon strategic dedicat generării de valoare prin consolidarea și modernizarea capacităților de producție românești, cu scopul de a crește competitivitatea industriei naționale.

ROCA Industry deține, direct și indirect, un număr de 8 jucători semnificativi din domeniul construcțiilor: BICO Industries (primul și cel mai mare producător național de plasă din fibră de sticlă și singurul producător autohton de armături din fibră de sticlă), EVOLOR (unul dintre cei mai mari jucători din industria de producție de vopsele și lacuri), ECO EURO DOORS (cel mai mare producător român de uși destinate construcțiilor rezidențiale), WORKSHOP DOORS (al doilea cel mai mare producător român de uși destinate construcțiilor rezidentiale), DIAL (producător de produse din fir metalic), ELECTROPLAST (unul dintre cei mai importanți producători de cabluri electrice), precum și producătorii de fibră de sticlă Terra și Iranga, prin intermediul BICO Industries.

Pentru o prezentare fidelă a evoluției companiilor deținute de holdingul ROCA Industry și pentru comparabilitate cu perioadele anterioare, în acest comunicat de presă sunt prezentate rezultatele cumulate ale companiilor productive. Diferențele dintre cele 2 abordări sunt următoarele:

  • În cadrul situațiilor financiare consolidate, conform legislației în vigoare, performanța fiecărei companii intrate în holding se ia în considerare de la momentul achiziției, fără să fie incluse realizările anterioare. Consolidarea se realizează ținând cont de participațiile deținute de holding în fiecare companie. Astfel, performanța Workshop se regăsește în situațiile financiare consolidate începând cu luna februarie 2024, iar performanța ELP este încorporată pentru întreaga perioadă, în timp ce în situațiile financiare aferente T3 2023 rezultatele acesteia sunt incluse din luna iulie. Suplimentar, în urma majorării capitalului social din BICO de la finalul lunii iulie 2023, ROCA Industry și-a diminuat deținerea de la 70% la 60% din această companie.
  • Rezultatele cumulate au ca obiectiv să prezinte informații financiare într-un format care să permită comparabilitatea cu anul anterior, fără a fi afectat impactul de procentul de deținere și data achiziției. Acestea sunt relevante deoarece prezintă activitatea companiilor în sine, fără influența evenimentelor corporative. Rezultatele cumulate însumează performanță individuală a fiecărei companii pe întreaga perioadă de raportare, indiferent de momentul achiziționării sale și fără a considera ponderea deținerii ROCA Industry în capitalul social al fiecărei companii.