Rogge, preşedinte Microsoft CEE: România: Există un decalaj masiv între potențialul ţării și rezultat, ceea ce este cu adevărat paradoxal

România beneficiază de câteva avantaje strategice deosebite, cum ar fi numărul peste media UE de absolvenţi de facultăţi cu profil tehnic şi poziţia geografică perfectă care îi permite să deservească atât piaţa asiatică, precum şi cea din SUA, însă nu reuşeşte să le valorifice, fiind pe ultimele locuri din regiune în ceea ce priveşte digitalizarea şi economia digitală, a spus Philippe Rogge, preşedinte Microsoft CEE, la un eveniment de profil.
Lidia Neagu - joi, 25 mart. 2021, 22:24
Rogge, preşedinte Microsoft CEE: România: Există un decalaj masiv între potențialul ţării și rezultat, ceea ce este cu adevărat paradoxal

Rogge a spus că regiunea Europei Centrale și de Est și, în special, România au „atât de multe avantaje”. Ţara noastră deţine un procent peste medie de absolvenți de facultăţi de știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM), şi se remarcă în mod semnificativ: 43% dintre absolvenți sunt din facultăţi STEM, față de media UE, de doar 13%.

„De asemenea, în fiecare an, 8.500 de absolvenți IT ies din școală cu abilități în cloud, web și tehnologii mobile. România are 214.000 de developeri. Este a șasea țară din lume, după numărul de profesioniști IT certificați pe cap de locuitor, înaintea SUA, India sau China. Aproximativ 20.000 de companii din România operează în domeniul serviciilor IT și al serviciilor de consultanță cu peste 100 de mari jucători IT”, a subliniat Philppe Rogge la evenimentul „Microsoft Envision Fourm 2021: Despre tehnologie, digitalizarea afacerilor şi noi oportunităţi”.

Acesta a amintit că industria IT din România contribuie cu 6% din PIB-ul țării și se așteaptă să ajungă la 10% până în 2025.  De asemenea, se estimează că ţara noastră va avea 650.000 de locuri de muncă în noile tehnologii până în 2025. „70% din aceste noi locuri de muncă potențiale se află în verticale non IT, ceea ce înseamnă că firmele din toate celelalte industrii se vor baza pe abilitățile digitale pentru a-și accelera creșterea afacerilor”.

România, în continuare în urma multor piețe din Europa, în special la digitalizarea afacerilor

Rogge spune că toate aceste avantaje reprezintă „punctul de plecare este fantastic” peste care se poate adăuga potențialul dat de tehnologia Cloud, care, de fapt, deblochează această oportunitate de a inova și de a scala de oriunde.

„Când vă gândiți la oportunitatea și urgența de digitalizare, pe care le-am învățat forţat cu toții în ultimele 12 luni, și vă gândiți la poziția geografică perfectă pe harta lumii în ceea ce privește fusurile orare pentru o regiune ca a noastră: o țară ca, România, care poate dimineața să servească Asia și după-amiază poate servi piața SUA, există o oportunitate extraordinară.

Dar există un „dar” pentru că există un decalaj masiv între acest potențial și rezultat, ceea ce este cu adevărat paradoxal. În ciuda talentelor sale din domeniul tehnologiei, România rămâne în continuare în urma multor piețe din Europa, în special în ceea ce privește intensitatea digitală a afacerilor”, a arătat preşedintele Microsoft pentru Europa Centrală şi de Est.

Acesta a dat ca exemplu adoptarea tehnologiilor de e-business, unde România are un punctaj de sub 30 de puncte, semnificativ sub media UE, de 43 de puncte din 100. De asemenea, România ocupă locul 26 din 28 de membri ai UE în indicele DESI 2020.

„Aşadar, atunci când privim viitorul, în care se află oportunitățile digitale pentru economie, abordarea acestui paradox este de o importanță vitală. Ca a doua țară ca mărime în economie din Europa Centrală și de Est, România are o oportunitate uriașă de a avansa prin digitalizare”.

Însă, cu atât de mult talent disponibil, de ce România nu reuşeste să deschidă încă calea în regiune pentru a deveni inima inovației globale, hotspot-ul digital care servește întreaga lume, se întreabă Rogge.

„Cred că răspunsul constă în activarea numeroaselor active și avantaje pe care le are țara și în a le concretiza. Suntem cu adevărat într-un moment de inflexiune în care fiecare lider sau fiecare parte interesată, dar și țara trebuie să ia aici şi acum decizii fundamentale care vor modela viitorul pentru multe decenii viitoare„, a continuat acesta.

Potrivit acestuia, provocarea este că „ceea ce ne-a adus aici nu ne va face să ajungem acolo”. „Pentru a ajunge acolo, trebuie să privim dincolo de mâine și să ne împuternicim talentele: angajați, antreprenori, startup-uri pentru a inova și a reuși”.

Cu toate acestea, oficialul Microsoft se declară foarte optimist şi spune că un bun punct de plecare este înfiinţarea Ministerului Digitalizării, precum şi a Autorităţii pentru Digitalizarea României.

Te-ar mai putea interesa și
Microsoft va investi aproximativ 80 de miliarde de dolari în dezvoltarea centrelor de date pentru inteligență artificială
Microsoft va investi aproximativ 80 de miliarde de dolari în dezvoltarea centrelor de date pentru inteligență artificială
Gigantul american Microsoft plănuiește să investească aproximativ 80 de miliarde de dolari în anul fiscal 2025 pentru dezvoltarea centrelor de date de antrenare a modelelor de inteligență......
Joe Biden a blocat tranzacția de 14,9 miliarde de dolari prin care Nippon Steel cumpăra U.S. Steel
Joe Biden a blocat tranzacția de 14,9 miliarde de dolari prin care Nippon Steel cumpăra U.S. Steel
Președintele american Joe Biden a blocat vineri tranzacția prin care grupul Nippon Steel cumpăra pentru suma de 14,9 miliarde ...
Armata rusă anunță că a interceptat opt rachete ATACMS, de fabricație americană, lansate de Ucraina
Armata rusă anunță că a interceptat opt rachete ATACMS, de fabricație americană, lansate de Ucraina
Armata rusă a afirmat sâmbătă că ar fi interceptat opt rachete americane ATACMS lansate de Ucraina asupra teritoriului ...
România a asigurat, ieri, aproape 60% din consumul de energie electrică al Republicii Moldova
România a asigurat, ieri, aproape 60% din consumul de energie electrică al Republicii Moldova
Peste 58% din consumul de energie electrică al Republicii Moldova din ziua de 3 ianuarie a fost asigurat de importurile ...